ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

„New Age“ покрет

„Сама ситуација у савременом свету, у њеним духовним, социјалним и техничким аспектима, доприноси одбацивању хришћанства и утврђивању свести „New Age“-а.

Још недавно у окултној средини, царовао је езотеризам. Данас је окултизам егзотеричан – он је откривен за све. Чак сами покрети за „очишћења Мајке Земље“ не сакривају се посебно. Ми смо сведоци проницања целог света новим добом. То је доба Водолије“

Вјачеслав Алексејев, Андреј Григоријев

„Религија Антихриста“

„New Age“ – енглески израз, који се преводи на разлчите начине („Ново време“, „Нови век“), али чини ми се, најтачнији превод је „Ново доба“. То је најпознатија на Западу (а сада већ и на Истоку) и најшире рекламирана савремена религија.

Да одмах приметимо, да не постоји једна секта под именом „New Age“; секту увек карактерише јасно организована структура, а „New Age“ – је појава широко обимна, аморфна, у коју је увучено много секти и организација. Осим тога, човек може да се придржава општег круга идеја „New Age“-а, а да при томе не улази ни у једну од организација.

Строго речено, иза термина „New Age“ стоје два схватања. У најстрожем смислу – то је широко распрострањен, окултни, неопагански покрет, заснован на одређеној, довољно слободно формулисаној идеолошкој бази, која се формирала у другој половини шездесетих година у Калифорнији. Али могуће је говорити о овом покрету и у ширем смислу, као о социокултурном феномену – идеолошкој основи савремене постхришћанске цивилизације.

И у том, другом смислу, практично све секте, о којима смо говорили, односе се према тој парадигми, органски укључујући у себе ту или другу (или одмах неколико) из исходећих идеја у њој, и природно, заузврат, јављају је својим саставним деловима.

Дати било какво прецизно одређење покрета „New Age“ на први мах је довољно тешко. Могуће је назвати га конгломератом различитих спиритистичких и окултистичких група, култова, школи, секти и учења. Сам његов назив може довести у заблуду, јењр у религиозној суштини овог покрета сопственог новог, нема ничег, све оне су – старе, маховином прерасле, идеје и старе, мољцима изједене теорије.

Чланови крупних, веома организованих секти, несумњиво припадајућих идеолошком пољу овог покрета (например, муновци и сајентолози), сами никада неће рећи, да они припадају њему. Ако ће човек објавити своју припадност овом покрету, то ће, највероватније, имати у виду онај уски смисао, о коме смо говорили горе: неопагански окултизам. Такви људи обично говоре, да је покрет „New Age“ – огромни потенцијал за достизање светског склада, за побољшање друштва, за достизање среће човечанства, самореализације о задобијања унутрашњег света.

Један од најпопуларнијих аутора овог покрета – Џ. Лавлок, аутор концепције Геје, Мајке Земље – пише о неизбежности пропасти „мушке агресивне религиозности“ Хришћанства и њеној замени „женске мирољубиве религиозности“ свести „New Age“-а. По мишљењу следбеника овог покрета, она је способна не само да уједини човечанство, него и да осигура његову хармонију са природом.

Тако, прва и основна карактеристика покрета „New Age“ – вера у то, да савремено човечанство живи у прелазном периоду уласка земље у ново доба. До сада смо живели у Ери Рибе, под астролошким знаком Рибе. Риба, говоре нам следбеници покрета – то је знак хришћанства.

Али сада се владање Рибе завршава и наступа ера Водолије, када ће све бити ново и друго. Ера Рибе је била течна и ретка, а ера Водолије биће јарком и блистајућом. Када ће заиста наступити ера Водолије, нико не може јасно говорити, тачније, једни говоре једно, други – друго, али јединствено мишљење међу самим следбеницима покрета не постоји. Већина њих се мање или више односи према почетку новог доба са почетком новог миленијума.

Али, са друге стране, најуобичајеније мишљење међу више „научно оријентисаним“ њујеџерима – да звездано доба траје у просеку 2 200 година. Сагласно том прорачуну, ми нећемо дочекати еру Водолије, ако су „Рибе“ наравно, почеле године Рођења Христовог.

Са треће стране, многи активни делатници покрета, као например, позната америчка глумица Ширли Меклејн, пророчица „New Age“-а, сматра да је ера Водолије – ера хуманизма, братства и окултизма – већ почела.

У социјалним фантазијама следбеника покрета могуће је открити цео нит аналогија са комунистичким утопијама. „Манифест глобалне цивилизације“, припадника „New Age“-а, метју Фокса изазива невољне асоцијације са „Манифестом комунистичке партије“.

Њуејџери, као и марксисти, повезују зацарење раја са револуцијом, само у сфери духа, која им се чини као својеврстан продор и скок из царства неопходности у царство слободе. За марксисте јединица историје је друштвено-економска формација, за њуејџере – епоха, или ера. Како марксисти уче, да се покрет формација диктира непромењивим законима историје, тако и њуејџери сматрају, да је епоха Водолије – дужна да замени еру Рибе у складу са објективним астролошким знацима.

За следбенике „New Age“-а она и јесте некакво коначно стање човечанства – царство апсолутне среће, где ће сви материјални и духовни проблемибити у потпуности решени.

За успостављање „Новог доба“, њујеџери, попу марксиста, спремни су да разруше остатке „старог света“. Уопште није случајно и то, да су многи окултисти – претече и идеолози покрета „New Age“ – у своје време радосно поздравили долазак бољшевика на власт у Русији. У књизи „Основы миропонимания новой эпохи“ ученик Рерихових, А. Клизовски писао је:

„На смену отишавше цивилизације новом, морамо гледати као на нормалну појаву, која проистиче из основних закона еволуције… Наравно, такве замене, не догађају се безболно и праћене су страдањима човечанства, али главним узроком страдања јавља се не сама промена, која је неизбежна, већ незнање закона еволуције“.

Интересантан је и текст „Посланица махатми“, који је Н. Рерих донео бољшевицима:

„На Хималајима вас савршено познајемо. Ви сте уништили цркву, која је постала расадником лажи и сујеверја. Уништили сте племство, које је постало прејемником предрасуда. Разрушили сте тамницу васпитања. Уништили сте породицу лицемерја. Сатрли сте војску робова. Уништили сте пауке профита… Избавили сте земљу од новчаних издајника. Признали сте да је религија учење свеобимне материје. Признали сте ништавност личне својине. Ви сте применили еволуцију друштва. Ви сте указали на назначење познања. Поклонили сте се пред лепотом. Принели сте деци сву силу космоса. Отворили сте прозоре двораца. Увидели сте неодложност изградње домова Општег Блага! Зауставили смо устанак у Индији, када је био превремен, а такође смо признали својевременост вашег покрета и шаљемо вам сву нашу помоћ, утврђујући Уједињење Азије! Знамо, многе изградња ће се завршити у годинама 28 – 31 – 36. поздрав вама који трагате за Општим Благом! Рерих је такође предао Чичерину од тих махатми, ковчег са светом за хиндусе хималајском земљом, „за гроб нашег брата Лењина“.

А ево шта пише „махатма рерих“ у својој књизи „Алтай-Гималаи” о Тамерлану, кога је он сматрао оруђем прогреса:

“Није ли Тамерлан био велики дезинфикатор? Он је разрушио многе градове. Знамо, шта значи разрушити глинене градове, пуне сваке заразе. Ми смо прошли дванаест градова. Шта је могуће учинити са њима? За народно добро нужно их је спалити и испланирати нова насеља. Сада су ту старији, тешко је натерати људе да се обрате новим местима“.

Ова тврдња је карактеристична у светлости „глобалне чистке“, коју планирају да спроведу пуларилистички-толерантни њуејџери. Та глобална чистка ће се спроводити са утврђењем „Новог доба“; у њој ће погинути не само свесни противници новог режима, већ и сви, који су далеки свести „New Age“ покрета.

Контактер са духовима, Алла Тер Акопјан пише: „Канцерогени људске ћелије… космичко смеће, душе које су у свом развитку зашле у ђорсокак и нису схватиле своје унутрашње могућности, биће уништене.“

Пророци покрета, говоре о плановима „очишћења Мајке Земље“, успокојавајући своје слушаоце и литаоце тиме, што „смрти у суштини нема“ и зато истребљени у процесу установљења „Новог доба“, вратиће се поново на земљу, у сагласности са законима пресељења душе (реинкарнацијама). Тако се оправдавају будућа убиства. Али идеје „New Age“-а, оправдавају и убиства, која се дешавају већ и данас.

Например, један од „космичких духова“ говори, да су абортуси у потпуности допустиви, ако су родитељи заузети сопственим духовним развојем. Живот се јавља не нечим јединственим, и душа детета може у потпуности да чека до следећег оваплоћења. Што више, како примећује тај дух, абпртус се уопште не јавља убиством, јер душа детета још раније зна, да ће родитељи извршити абортус и једноставно не усељава се у такав плод.

Одлике „New Age“ – а

Амерички научник Норман Гајслер је подвукао 12 карактеристичних учења покрета „New Age“:

1.      Безлични Бог

2.      Вечна васељена

3.      Илузорна природа материје

4.      Циклична природа живота

5.      Неопходност реинкарнација

6.      Еволуција човека у Божанство

7.      Постојана откривења од неземаљских природа

8.      Јединство човека са Богом

9.      Окултна пракса

10.  Вегетаријанство и холистички (исцелитељски) методи заштите здравља

11.  Светски глобални поредак

12.  Синкретизам (јединство свих религија)

Други амерички истраживач Волтер Мартин је издвојио следећи критеијум, уз помоћ кога можете групу приписати покрету „New Age“:

1.      Група је отворена позвана да допринесе новом времену, т.ј. ери Водолије

2.      Група отворено подржава карактеристичне покрете новог времена (монизам – „све је једно“, пантеизам – „све је Бог“, гностицизам – „спасење или исцељење долази уз помоћ посебног знања“, карма и реинкарнација, духовна еволуција, учитељи који су једнаки Христу, итд.)

3.      Група отворено брани окултну праксу новог времена („chаnneling“, медијумизам, астрологију, психичка исцељења, нумероогију, магију, различите способности достизања измењеног стања свести, то јест, медитацију, монотоно певање песама, губитак осећаја, хипноза, итд. ; коришћење кристала и пирамида за психотерапеутске и мистичке циљеве).

4.      Група користи специфичну терминологију „New Age“ (чакре, космичка свест, свесветска енергија, глобално село, самореализација, највиша свесност, сила Кудалини, Јин и Јанг, створи своју сопствену стварност и друго).

Ево још једног покушаја да се формулишу ти знаци:

1.      Бог се не јавља као Личност, то је – апстрактни Дух, који прожима Свемир и пројављује се у свему што постоји.

2.      Човек је носилац тог Духа, по својој природи он је божанствен и носи у себи скривене духовне силе. Задатак човека је у њиховом буђењу у себи и постајање човекобогом.

3.      После смрти душа се сели у друго тело, судбина човека се при томе одређује кармом – утицаем добрих дела извршених у прошлим реинкарнацијама и злог поступања.

4.      Усавршавајући се у многим поновним рођењима, човек може достићи натприродни мир; душа, која учествује у њему, у зависности од степена свог савршенства, улази у јерархију, која има утицај на ток светске историје.

5.      Највиши духови се могу отелотворити у нашем свету, да би људима донели сакривено знање; они се сматрају учитељима човечанства. Они су били Буда, Кришна, Исус, Конфучије, Мухамед, и други. Њихова учења се јављају елементима једне свеопште религије.

6.      Посебну улогу у свести „New Age“-а игра сама идеја о приближавању Новог Доба, која је у многим слчајевима повезана са доласком „спаситеља“. При томе Ново доба се схвата од стране следбеника овог покрета као стање целог човечанства. Карактеристична црта свести Новог доба је дух глобализма. Следбеници „New Age“-а сматрају да ће као резултат рађања Новог доба бити појављивање „новог човека“. Вођа удружења хуманистичке психологије Џин Хаустон је приметила да ће то бити скок, који се може поредити по својим последицама, са растојањем између неандертаца и савременог човека. Као резултат глобалне трансформације свести на планети појавиће се раса човекобогова.

Као што се лако може приметити, многи од тих знаковаили критеријјума, тако су и својствени свакој секти, о којој се говорило у тој књизи, зато што међу њима постојано произилази препознавање: они признају један другог својим. Ако приђете „Путь к себе“ – најпознатијем московском часопису „New Age“-а, видећете, да већина тих група, њихови симболи, њихове књиге се у потпуности мирољубиво раде једни са другима – при том, њихова учења су међу собом, као по правилу несместива. Међутим, сви заједно они су – отровни коров, који расте из једног и истог „New Age“ блатишта.

Исто се догађа и на свакодневном нивоу, на пример, сви разговори о енергији и енергетици – у потпуносту су њу-ејџеровски. Искрено, када се медицински проблеми испитују у светлости различитих енергија, које прелазе од једне ка другој – то и јесте злослутни „холистичког прилаза“ (јавља се и одговарајући жаргон: унутарња енергија, размена енергија, енергетски вампири, енергетски донор, дрвеће носиоци енергије и дрвеће вампири, итд.)

Велика популарност различитих „екстрасенса“, способних да „разумно“ објасне енергетске принципе помоћи, који се добијају уз помоћ њих. Све ово народ веома воли и у томе пољу се обрће велики новац. И сав тај језик „New Age“-а данас одређује мишљење већине популације велике земље.

Зато толико много Руса постају лаким плен тоталитарних секти.

Материјал из књиге Професора Александра Дворкина

„Сектоведение. Тоталитарные секты.
Опыт систематического исследования „

Подаци

This entry was posted on 21. марта 2012. by in ДУХОВНА РИЗНИЦА.

Кретање

%d bloggers like this: