ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Мутирани инсекти и суперкоров

Група од 22 научника, стручњака за кукуруз, упозоравају америчку владину институцију EПA (агенција за заштиту околине, “Environmental Protection Agency”) на опасности које представљају генетско модификовани усеви компаније Монсанто. Истраживање је објављено у угледном научном листу “Environmental Sciences Europe”.

Научници упозоравају да Монсантов ГМО кукуруз ствара инсекте “мутанте” који развијају посебне отпорности као резултат масовног коришћења ГМО производа. Кукуруз је кључна прехрамбена култура и такође се интензивно користи у производњи етанола, сточне хране и слично.

У Америци је тренутно 88% свог кукуруза генетски модификовано, према информацијама министарства пољопривреде – лист Natural Society преноси како је међу новим насадима та бројка још и већа, око 94% свог кукуруза је генетски модификовано.

Због мутираних инсеката пољопривредници присиљени да користе све више пестицида

Џозеф Спенсер, стручњак за кукуруз са Универзитета у Илиноису наводи да нова сазнања нимало не изненађују и да би на иста требало озбиљно упозорити EПA-у.

Спенсер наводи да је након дужег периода коришћења ГМО производа и посебних Монсанто средстава против штеочина, кукурузна златица мутирала и сада прети и ГМО усевима, преноси Ројтерс.

Научници су 5. марта послали упозорење федералној агенцији ЕПА да би још једном упозорили на тај проблем.

Из агенције је већ раније дата изјава у којој се наводи да је ЕПА примила к знање нова открића и да је већ упозната са чињеницом да Монсанто ГМО производи стварају отпорне кукурузне златице које пустоше ГМО усеве након што је дошло до мутација због коришћења пестицида познатог и као Bacillus thuringiensis.

ЕПА такође има сазнања да су се мутиране кукурузне златице појавиле у следећим савезним државама: Ајова, Илиноис, Минесота и Небраска, преноси Блумберг.

Лист Natural Society наводи да је откривено већ 8 врста инсеката који су мутирали због чега пољопривредници сада морају да употребљавају још веће количине пестицида.

Монсантов пестицид створио „суперкоров“

Монсанто није само највећи произвођач ГМО производа, већ и главни произвођач пестицида за заштиту тих истих генетски модификованих производа. Најпопуларнији и најпродаванији Монсанто пестицид зове се “Roundup” – масовно коришћење истог такође је већ довело до мутације, преноси Њујорк Тајмс.

Због велике употребе Монсантовог “Roundup” пестицида развио се тзв. “суперкоров” који се до данас проширио на чак  уништио 120 милиона хектара земље и потпуно уништио тамошња пољопривредна имања.

Natural Society преноси да актуелно коришћење ГМО производа прети интегритету целе околине, али и целој људској врсти. Тврде да би ГМО производи морали да се темељно и дугорочно тестирају пре сваког пуштања у природу, што није пракса корпорације Монсанто која – као и свака друга корпорација на свету – има само један примарни циљ, оствареље што већег могућег профита.

Natural Society истиче да су 3 државе које се данас најжешће боре против увоза и коришћења ГМО производа: Перу, Француска и Мађарска.

видео прилог

 повезани чланци:

ГМО злочин без страсти (Монсанто и ГМО у Србији)

Бил Гејтс, Монсанто и еугеника

Подаци

This entry was posted on 22. марта 2012. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: