ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Закон о тоталној контроли интернета

Амерички Конгрес је одлучио да дефинитивно укине досадашњи начин поимања приватности на интернету и да влади омогући неограничен увид у све онлајн комуникације својих држављана. Наиме, након што су ноторне СОПА и ПИПА неславно пропале због масовне побуне интернет заједнице, у америчком Конгресу већ кружи приједлог закона ХР 3523, познатији као ЦИСПА, који је по свему судећи пуно гори и опаснији од пре наведених.

Нејасан текст властима оставља одрешене руке по питању контроле и надзора.

Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, односно ЦИСПА, један је од предлога закона на тему сајбер сигурности међу којима се тренутно води битка у Конгресу, а ЦИСПА у тој битци нажалост води. Нажалост, јер је реч о предлогу закона који ће, ако буде одобрен, властима омогућити апсолутан увид у сву комуникацију. Засад је ЦИСПА добила подршку преко 100 конгресмена и на добром је путу да се убрзо нађе на Обамином столу у ишчекивању завршног потписа који ће јој подарити живот. И смрт интернету каквог смо досад познавали.

Интернет провајдери и компаније мораће владиним агенцијама достављати све затражене податке о корисницима чим ове то затраже. Наравно, све под маском борбе против сајбер тероризма. Нејасан текст предлога закона оставља велики простор за тумачење одређених ставки, због чега ће дословно свака комуникација унапред моћи бити окарактерисана као потенцијална претња.

ЦИСПА у име сајбер сигурности суспендује све остале законе и ограничења.

Осим тога, ЦИСПА тренутно не наводи које ће све агенције имати право да траже те подтаке, али је јасно како ће примарни реципијенти бити НСА (Национална безбедносна агенција) и ДОД сајберкоманда. Занимљиво је и како у предлогу закона стоји како ће се подаци користити у сврху сајбер сигурности, „али и друге сврхе по потреби“. Исто тако, закон не предвиђа постојање било какаве контроле над тим ко ће све у том процесу имати увид у информације, како ће се спроводити и како ће се спречити злопотреба.

Кендал Бурман из Центра за демократију и технологију казала је како ЦИСПА омогућава да се суспендују сви други закони и ограничења из сфере грађанског и казненог права. Истог су мишљења и у Electronic Frontier Foundationu, који наводи да „ЦИСПА ефектно ствара изузетак у свим постојећим законима у име сајбер сигурности“. „Не постоје никакве рестрикције око тога које се информације могу прикупити, зауставити, цензурисати, изменити и користити, докле год постоји тврдња да је то мотивисано безбедношћу“, стоји у њиховој изјави.

Бурман упозорава како би ЦИСПА већ следећег месеца могла бити стављена на гласање, па је нужно поновно ову тему отворити у јавности, како би се створила критична маса која ће овај опасни предлог закона срушити док не постане прекасно. „Ако постоји једна лекција коју смо научили на случајевима СОПА и ПИПА, онда је то та да кад Конгрес покуша да донесе законе који ће погодити интернет кориснике, интернет заједница обраћа пажњу“, казала је Бурман.

Ваља напоменути како је и у Великој Британији у теку завршна израда предлога закона о безбедности, који иде даље и од ЦИСПА-е и који ће властима омогућити надзор над дословно свом електронском комуникацијом грађана. Имајући у виду да ни прича о АЦТА-и још није завршена, намеће се јасна порука – ово су тренуци у којима се ломи будућност интернета, али и самог концепта грађанске приватности и граница које се намећу бесправном улажењу власти у животе грађана.

Из примера претходних сличних закона који су донети или предлагани у САД-у а онда и Европи, ни нашу земљу слична законска акта неће заобићи.

Стога опуштања нема, нова рунда борбе за слободни интернет је почела.

ЦИСПА – видео запис (РТ)

Подаци

This entry was posted on 4. априла 2012. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: