ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

„Тврђава“ – Меша Селимовић

Постоје три велике страсти, алкохол, коцка и власт. Од прве двије се некако могу изљечити, од треће никако.

Власт је и најтежи порок. Због ње се убија, због ње се гине, због ње се губи људски лик. Неодољива је као чаробни камен, јер прибавља моћ…

Човјека на власти подстичу кукавице, бодре ласкавци, подржавају лупежи, и његова представа о себи увек је љепша него истина. Све људе сматра глупим, јер крију пред њим своје право мишљење, а себи присваја право да све зна, и људи то прихватају.

Нико на власти није паметан, јер и паметни убрзо изгубе разбор, и нико трпељив, јер мрзе промјену. Одмах стварају вјечне законе, вјечна начела, вјечно устројство, и вежући власт уз бога, учвршћују своју моћ. И нико их не би оборио, да не постају сметња и пријетња другим моћницима. Руше их увијек на исти начин, објашњавајући то насиљем према народу, а сви су насилници, и издајом према владару, а никоме то ни на ум не пада.

И никога то није уразумило, сви срљају на власт, као ноћни лептири на пламен свијеће.

*               *              *

Могу да мислим шта год хоћу, учинити не могу ништа. У данашњем свијету остају нам само двије могућности, прилагођавање или властита жртва. Борити се не можеш, кад би и хтио, онемогућиће те на првом кораку, при првој ријечи, и то је самоубиство, без дејства, без смисла, без имена и успомена. Немаш могућности да кажес оно што ти је на срцу, па да послије и страдаш! Премлатиће те да не проговориш, да иза тебе остане срамота или ћутање.

*               *              *

Улизице то су за мене најгору људи на свијету, најштетнији, најпокваренији. Они подржавају сваку власт, они и јесу власт, они сију страх без милости, без икаквог обзира, хладни као лед, оштри као нож, као пси вјерни свакој држави, као курве невјерни сваком појединцу, најмање људи од свих људи. Док њих буде нема среће на свијету, јер ће уништити све што је истинска људска вриједност.

*               *              *

Што има више светих склоништа иза којих се људи крију, све је више простора за људско зло. Човјек увијек измисли разлог изван себе, да би се ослободио одговорности и кривице. То је подстицај за заједничку неодговорност. Тешко човјечанству док је тако.

*               *              *

Искуство ме научило да оно што се не може објаснити самоме себи, треба говорити другоме. Себе можеш обманути неким дјелом слике који се наметне, тешко изречивим осјећањем, јер се скрива пред муком сазнавања и бјежи у омаглицу, у опијеност која не тражи смисао. Другоме је неопходна тачна ријеч, зато је и тражиш, осјечас да је негдје у теби, и ловиш је, њу или њену сјенку, препознајеш је на туђем лицу, у туђем погледу, кад почне да схвата. Слушалац је бабица у тешком порођају ријечи. Или нешто још важније. Ако тај други жели да разумије.

*               *              *

Кад би старији имали воље и времена да посвете мало пажње дјеци и омладини, везали би их за себе тврдом љубављу и лакше би их усмјеравали: вјеровали би им на љубав и стављали би се под заштиту њихова повјерења. На жалост старији немају ни воље ни времена и испуштају шансу да лако утичу на младе.

*               *              *

Најгоре је када људи ћуте, када се не објасне па свака сумња има права на живот. И моја и твоја.

*               *              *

А смрт није тако страшна, видио сам толике људе кад умиру, само чвршће заспе и не буде се. Страшан је страх од смрти, али кад видиш шта је то, кад дигнеш руке од жеље да будеш Бог и задовољиш се да будеш смртни човјек све дође на своје мјесто, и мирно чекаш као и сан и није ти жао што се сутра нећеш пробудити.

.

Меша Селимовић

„Тврђава“


Подаци

This entry was posted on 4. априла 2012. by in ПИСАНА БАШТИНA.

Кретање

%d bloggers like this: