ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

„Огледало чивутског поштења“ – Васа Пелагић

 

У мјесто предговора и увода

Данас кад европске дипломате, гоне Србију и Румунију да признају Чивуте и њиову вјеру, као равноправне са осталим држављанима пред законом – ова је књижица потпуно умјесна и ”цјелисходна.”

Данас, кад се Чивути све више и више угњезђују не само по варошима, него и по селима, неопходно је нужно за сваку породицу свих покрајина, где Чивута има, да ову књижицу добро прочита и упамти; јер она је правилно огледало Чивута, из којег се види, да њима и сами божанствени њихов закон – “Талмуд” налазе да варају, закидају, грабе, залагивају, пањкају, мрзе, упропашћују, гуле и убијају све народе који Чивути нијесу.

Данас, кад се Чивути смирено и плачно Богу моле, не само у цркви-синагоги – него чак и по улицама, да их свијет види као скромне и побожне људе, треба сваки да сазна, сва наведена дата и доказе ове књижице, па ће увидети страховите ужасе, које Чивути и њихово јеванђеље-Талмуд, свему нечивутском свету спрема.

Уз то, из ове књижице свак ће увидети, да “мудре дипломате” европске, које веле, ко ђоја, да раде за мир, сигурност, морал, правду, срећу и благостање народа, да ти мудри државници и крманоши Европе, под заштитом Чивута и њихове вјере, можда и нехотице и по незнању, узимају у заштиту превару, лаж, подлост, грабеж, мржњу заблуду и убијство свих Нечивута, дакле и нас Хришћана, камо и ми Срби припадамо.

Пошто они прочитају ову књижицу или велику књигу ”Die Sittenlehre des Talmuds” штампану у Берлину 1876. године, увјериће се о истинитости наших ријечи.

А да је та књига и овај извод из ње потпуно вјерна, сведоче наведени цитати узети из самог божанственог Талмуда, кога је цијелог свог живота проучавао др Аугуст Ролинг, а који је ради бољег доказа положио 1000 талира награде свакоме ономе, који изнађе да је ма који цитат у његовој књизи лажан. Таку награду одредио је за то, што Чивути говорећи таоцима да су ко бајаги, наведени цитати неистинити и да тога у Талмуду нема, али на жалост њихову, вели поменута књига њемачка, јос нико досада није могао погријешке наћи и награду од 1000 талира добити.

Стога је та књига тешки камен спотицања за Чивуте и њихову вјеру, за њихово поштење и морал, чим се они толико по свијету фале и размећу.

Др Аугуст Ролинг, писац те за Чивуте ужасне књиге, морао је побјећи у Америку, због освете “богоизабраних” израиљћана – које наш народ зове Чивути, а и сваког оног који је у себичности њима раван, крстио је именом “ћифта”.

И чувени научар Хердервели у својој књизи ”Идеје за историју човечанства”: Ми сматрамо Чивуте, као параситско биље, које се готово свима европским народима о врат објесило, те им мање више животну снагу, крв и сок из тијела испија.” И философи њемачки- Кант и Фихте, тако исто мисле о Чивутима, велећи, да је то народ преваре, народ код кога се грађанска част не тражи.

Због тога ето и ми велимо, да је неопходно нужно, да свак живи, ко с Чивутима и њиховим једномишљеницима пазарује и живи, добро изучи све мјере тежине и дужине и све рачуне, који су нужни човеку да зна израчунати тачно све, што купује и продаје, јер бесавјесна ћифтарија ужасно закида и опкрада јадни народ и при мјерењу и при рачунању.

У име тога требало би одма ни часа часежи, да општине, свештеници, учитељи и сви пријатељи народа, отворе недељне школе и јавна предавања, да у њима и мушко и женско, и старо и младо, науче све мјере и рачуне, што му при продаји куповању треба.

То је, као и сва ова књижица, заштитник од поплаве ћифтинске пријеваре и грабежи. За ово би требало и саме скупштине и сабори народни да се брину и упуства дају, да би се што поузданије и скорије до цијели дошло.

Нек нико не мисли, да смо ми као људи, противни равноправности Чивута, јер ми пропадамо оним људма, који проповједају не само равноправност, него и једнакост и братство свију људи и народа, дакле и Чивута; али никоме не признајемо равноправност, који вјерује у Талмуда и подобне лудорије, које проповједају: заблуду, омразу, лаж, превару и стамањивање свега онога, што у Талмуда не вјерује. Равноправност треба признати Чивутима само онда кад се одреку Талмуда, па пригрле вјеру истине и правичности, братства и једнакости, јер дотле треба по Талмудски одмјеривати и судити свима онима, који и сами по Талмудски мјере и суде.

Васа Пелагић

„Огледало чивутског поштења“

Подаци

This entry was posted on 10. априла 2012. by in ПИСАНА БАШТИНA.

Кретање

%d bloggers like this: