ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

„Лобања и кости“

На самој граници Америке и Канаде на реци Сен Лоренс лежи Острво јелена. Једно од хиљаду острва архипелага којим крстаре милиони туриста, оку радозналаца доступно је само споља. Острво јелена пружа гостопримство тек шачици одабраних који, из генерације у генерацију, на 160.000 квадратних метара копна, 177 година потврђују приврженост братству „Лобања и кости“ зачетом у студентским данима, на америчком универзитету Јејл.

Острво је власништво труста „Расел“, названог по оснивачу, генералу Вилијему Хантингтону Раселу. Он је, уједно, са Алфонсом Тафтом, 1832. године основао и „Лобању и кости“, нову верзију тајних студентских друштава, каква су раније зачета у Немачкој.

Од тада, у елитној школи „будућих лидера“, чији је мото: „За Бога, за државу и за Јејл“, група најпробранијих међу пробранима окупља се иза симбола – лобање са прекрштеним костима, изнад броја 322. Само пробраних 15 студената сваког пролећа, као и 16. априла протекле године, позвано је у „Гробницу“, камено утврђење без прозора, на ритуал иницијације у братство. Будући чланови врбују се из редова оних који највише обећавају, посебно из Политичке уније Јејла, универзитетских новина, спортских и културних клубова, да би, када дипломирају, постали доживотни чланови.

Рон Розенбаум, некадашњи студент Јејла, касније колумниста „Њујорк обзервера“, деценијама је био опседнут да продре у тајне друштва коме, каже, није припадао:

– Стално сам пролазио поред „Гробнице“, живео сам недалеко од тог каменог бункера. Приликом ноћних иницијација одатле су допирали јецаји и шапати… – причао је он једној америчкој ТВ.

Розенбаум је открио да је успео да се увуче у гробницу, где је присуствовао ритуалној иницијацији коју је упоредио са сценама из Харија Потера. Стари чланови „Кости“ уводили су кандидате једног по једног, у ритуале који су подразумевали костиме, лобање, ковчег… Најбизарнији део био је поверавање детаља из интимног живота пред осталим члановима:

– Сва та опседнутост смрћу, костима, лежањем у сандуку,смишљена је да им пружи осећај да је живот кратак. Можете га проживети, ако сте привилеговани, уживајући и не чинећи ништа, или можете да пружите свој допринос – каже Розенбаум.

Бивша студенткиња Јејла Александра Робинс, ауторка књиге „Тајне из гробнице“, сматра да је поента да се међу тих 15 људи, до завршетка студирања, створи тако блиска веза да би касније откривање тајни значило издају 14 најближих пријатеља. Ниједан члан јавно није признао припадност „Костима“.

– Свако зна све о свакоме, и то је начин заштите – каже она.

Овај ексклузивни клуб нема никад више од око 800 живих чланова. Велики број чланова „Костију“ стигне до највиших позиција, што је и главни циљ – поставити што више чланова на места моћи – председника, шефова кабинета, судија Врховног суда, директора великих компанија, шпијуна, сенатора..

Братству „Лобања и кости“ припадали су амерички председници Вилијам Тафт, оба Буша, сенатор Џон Кери, оснивач магазина „Тајм“ Хенри Лус, дипломата и саветник председника Аверел Хариман, члан америчког врховног суда Потер Стјуарт, актуелни Обамин економски саветник Астан Голзби. Доскорашњи председник Буш је позвао пет бивших „костију“ у своју администрацију, а историјским тренутком друштва сматра се онај када су за председника САД „трчала“ два члана – Џорџ Буш и Џон Кери.

Чланови „Костију“ добијају надимке. Дуги Ђаво је обично највиши члан, Боаз капитен тима, многи надимци су инспирисани литерарним ликовима, попут Хамлета. Џорџ Буш старији био је Магог, што је надимак резервисан за члана са највише сексуалног искуства. Џорџ Буш млађи у студентским данима није могао да се одлучи, па му је остао надимак Привремени.

Џорџ Буш старији (први с леве стране од сата) међу члановима „Лобање“

До пре двадесетак година, био је то ексклузивно мушки клуб, чланство је често ишло с колена на колено. Данас су у њему и жене, и мултикултуран је. До седамдесетих година прошлог века имена чланова друштва нису била тајна. Али, сада јесу.

Обавезујући се један према другом, чланови уче посвећеност заједници, пре свега, оној зачетој у „Лобањи и костима“. Много је, стога, више теорија завере, фикције и скепсе која окружује братство, него поузданих сазнања о друштву. „Кости“ су имале запажено место у филму о ЦИА „Добри пастир“.

ЦИА је 2007. године издала саопштење којим оповргава да је друштво „Лобања и кости“ било њен „инкубатор“.

текст: Дубравка Савић

*               *               *

Маја 2007.  године историчар ЦИА-е, објавио је чланак који се после оспоравао, али је и даље на животу одржао веровање  да су „Лобања и Кости“ биле расадник америчке обавештајне заједнице. ЦИА-ин чланак указивао је на чињеницу да филмови попут „Доброг пастира“ у јавности стварају мишљење да високо позиционирана места у ЦИА-и зависе од чланства у „Лобањама“.  Позивајући се на ликове из филма историчари  ЦИА-е су истицали како је Џејмс Џ. Ангелтон,  шеф контраобавештајног дела ЦИА-е похађао универзитет Јејл, али никад није био члан „Лобања“. Ричард Бизел (Залив Свиња) одбио је понуду чланства јер је у то време био члан друштвеног Елизабетанског клуба, иако је његов брат био припадник „Лобања“. Ранији директор ЦИА-е Портер Гос  није био члан „Лобања“ али је зато био члан једног другог тајног друштва на Јејлу под називом „Књига и змија“. Иако „Лобање“ нису биле колевка  будућих оперативаца ЦИА-е или ОСС-а (ЦИА-ин претходник) занимљиво је истакнути да је декларисани припадник Друштва Џорџ Буш старији био на њеном челу од 1976.-1977. године. Исто се може рећи и за Натана Халеа, патриоту и шпијуна веома успешне каријере. Такођер, шпекулише се да је управо на Јејлу скован назив „spook“ што је означавало све припаднике шпијунске заједнице, а пре је означавао све припаднике неког тајног друштва.

Неки од артефаката друштва Лобања и кости са потписима чланова

Остала тајна друштва настала на универзитету Јејл:

„Свитак и кључ“, основао Џон Едисон Портер са неколико истомишљеника 1841. године.

„Вучија глава“, основали студенти 1884. године са изворним називом „Треће друштво“.

„Друштво Књиге и Змије“, потичу из Шефилдске научне школе, добили просторије на Јејлу 1888. године.

„Елиху“, основано 1903. године, не прима у чланство искључиво дипломце са Јејла.

.

Извор:  www.secretsocietycentral.com

„Skull and Bones History“

.

Подаци

This entry was posted on 29. априла 2012. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: