ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Србији прети девизни слом

Проф. др Млађен Ковачевић

Проф. др Млађен Ковачевић

Главни разлог за раст евра је то што је потражња за њим већа него понуда, и изузетно је тешко предвиђати шта ће се све дешавати до краја ове године, рекао је економиста проф. Млађен Ковачевић у интервјуу за „Правду“.

– Много је фактора допринело да је динар у односу на евро током 2011. ојачао за око пет одсто, што јесте апсурд, јер је привреда Србије током целе те године била веома слаба, а раст привреде је био свега 1,6 одсто. Огроман је спољнотрговински дефицит. Сада смо дошли у ситуацију да даљи курс евра зависи умногоме од политичке ситуације, а веома турбулентна економска и привредна ситуација нас тек очекује.

Курс евра у последње време стално расте, да ли је то пролазног карактера и да ли ће се евро стабилизовати?

– Народна банка Србије је у циљу смиривања курса евра продала 750 милиона долара и питање је колико би реално курс износио у овом тренутку да није било те интервенције, а врло вероватно да би евро већ сада вредео 120 или 130 динара. Шта ће се даље дешавати, не зна нико у овом моменту, па ни гувернер, ни Савет НБС. Вероватно немају неку дугорочну стратегију, до када би требало продавати девизе на девизном тржишту, да ли је ово тренутна ситуација или дугорочна. Прецењена вредност динара има врло негативне последице. О томе говорим од 2001. године, и то је концепт „спржене земље“. Једна од последица прецењене вредности динара је и слом привреде и пољопривреде. И појединци и привредна предузећа су се олако задуживали, јер су наивно веровали да курс може остати такав, слушајући државу и челнике НБС, који су на разним скуповима узвикивали да се валутни курс неће мењати наредних 10, па и 50 година. Сада је за све оне који су се задужили страшан проблем свака промена валутног курса.

Да ли од тога ко ће у наредном периоду формирати владу, односно водити државу следеће четири године, зависи даље кретање курса?

– Да, доста од тога зависи. Вероватно ће нова влада бити принуђена да одмах крене у преговоре са ММФ-ом, да опет закључимо неки стенд-бај аранжман, па да се по том основу обезбеди милијарду и по евра. То ће повећати девизне резерве, па би Народна банка у том случају могла да храбрије интервенише на девизном тржишту. Али ту се увек поставља и оно питање које су још и стари Латини поставили, а то је „мисли о крају“, односно докле може да се тако иде. Четири и по милијарде Србија и њена привреда морају ове године да обезбеде за сервисирање спољног дуга. Прети реална опасност да се девизне резерве брзо истопе, што би довело до девалвације, попут Аргентине 2001. године, а страшан је шок када сте принуђени да извршите девалвацију од 40 или 50 одсто.

Да ли Србији до краја године прети девизни слом?

– Мислим да је то реална опасност, поготово ако еврозона буде и даље западала у врло озбиљну кризу, ако извоз наших услуга и производа настави да пада. Ако стране инвестиције због кризе у еврозони буде тање него што сада изгледа, прети сасвим реална опасност да Србија врло брзо доспе у финансијски и привредни колапс.

Власници мењачница кажу да имају све мање посла а да се многе затварају. Да ли ће се евентуалним нестанком мењачница грађани оријентисати само на банке које нуде знатно већи курс?

– Природно је да грађани, ако су већ приморани да продају девизе, а нико то неће учинити без неке преке потребе, гледају да за њих добију што више динара. Право питање је не шта ће бити са мењачницама, већ докле се може одржати ова прецењена вредност динара, уз девизне резерве које нису баш тако сјајне како се НБС хвали, нити су те резерве „врећа без дна“.

С. Миловановић

Извор: Правда

Advertisements

Подаци

This entry was posted on 15. маја 2012. by in СЛОБОДНА СРБИЈА.

Кретање

%d bloggers like this: