ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Војна опсада олимпијског града

Градоначелник Лондона Борис Џонсон данас је пожелео добродошлицу за додатних 3.500 британских војника, и изразио уверење да ће јавност бити задовољна чињеницом што ће хиљаде тешко наоружаних војника чувати Игре.

Такође, Џонсон је изјавио да је Лондон најбоље припремљени домаћин Олимпијских игара у историји, те да ће 3.500 војника попунити „рупу“ након што приватна компанија ГС4 није испунила услове и осигурала довољно особља за осигуравање спортске манифестације. Британци су платили вртоглавих 284.000.000 фунти фирми ГС4 која је требала да обезбеди 17.500 људи за бригу о безбедности на Олимпијским играма, но фирма је ове недеље саопштила да је такав подухват немогуће испунити свега 14 дана уочи свечане церемоније отварања Игара.

Премијер Камерон данас је оштро напао компанију за обезбеђење те казао да би компанијама које не испуне ставке из уговора требало бити исплаћено мање новца.

Због њихове грешке, хиљаде војника, од којих су неки тек стигли кући с фронта у Авганистану, добило је наређење да откажу одморе те хитно допутују у Лондон.

Олимпијске игре су највећа мирнодопска безбедносна операција у историји Велике Британије: МИ5 очекује нападе ал – Каиде.

Компанија ГС4 према уговору мора обезбедити минимално 15.400 чувара, док је циљана бројка била 17.500. Ове недеље влада је позвала додатних 3.500 војника, након што је ГС4 известио да ће бити у могућности да обезбеди свега 13.800 људи.

Од тога ће 4.000 људи бити задужено за проверавање улазница и претрагу торби у Олимпијском парку у Стратфорду на истоку Лондона. Још 9.000 их се налази у процесу обуке, због чега организатори страхују да можда неће бити испуњена нити минимална квота особља.

Према новом развоју ситуације, војне снаге чине већину безбедносног особља.

Оригинални план од 7.500 војника првобитно је повећан за 5.000, а у четвртак је та бројка већа још за додатних 3.500, што укупно чини 16.000 војника задужених за обезбеђивање Игара. Уз то, на осигурању ће радити 3000 волонтера.

Јучерашњи снимци приказују војнике који на крововима зграда у резиденцијалним четвртима Лондона постављају ракетне системе Рапир (ракете земља – ваздух) на шест локација широм града.

 Такође, данас је објављено да ће војска у забрањеној ваздушној зони изнад Лондона смети да користи „смртоносну силу“. За то се брину снајперисти који ће патролирати у РАФ – овим хеликоптерима марке Пума, као и ловци марке Типхоон.

Такво присуство војне силе у Лондону није виђено још од Другог светског рата.

И градоначелник Џонсон и премијер Камерон не крију задовољство чињеницом да ће војска осигуравати Олимпијаду, те су уверени да ће све протећи у најбољем реду. Градоначелник

Џонсон напоменуо је да ће војска Олимпијским играма дати посебан „шмек“.

извор: Jutarnji list

Подаци

This entry was posted on 15. јула 2012. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: