ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Колико дуго носити црнину

Питање:

Помаже Бог!

Преминуо ми је брат од тетке ког сам много волела. Међутим, он је био најодбаченија особа коју сам познавала. Био је много паметан, али је упао у лоше друштво и сви су му окренули леђа. Ја живим далеко од родбине, па сестра и ја нисмо присуствовале спроводу, али мајка наша јесте. Е, сад сестра и ја полемишемо о ношењу црнине. Она каже да обе морамо да носимо исти временски период и да је довољно 7 дана, а ја хоћу макар 40. Бол је превелика, иако знам да је сад на бољем месту и надам се да су му греси опроштени. Молим вас одговорите ми колико дуго требамо да носимо црнину. Знам да ћу жалити за њим и кад скинем црнину, али сад једноставно не могу да је не носим. Унапред захвална.

Тања

_____________________________________________________________

Одговор:

Драга сестро Тања,

Црнина није знак твоје жалости, ти ћеш брата жалити и у црној и у светлој одећи. Црна одећа код жена и црни флор код мушкараца, пре свега је опомена онима са којима ступамо у везу, да би они ускладили своје понашање према нама. Колико ће ко носити црнину за упокојеним сродником зависиће умногоме од локалних обичаја, пошто Црква таква правила не прописује. Црква нам, напротив, саветује речима Светог апостола Павла, да не тугујемо „као они који немају наде“ (1. Солуњанима 4, 13). Ми верујемо да је смрт само привремени растанак са сродницима и пријатељима. „Јер ако верујемо да Исус умрије и васкрсе, тако ће Бог и оне који су уснули у Исусу довести с Њим“ (14).

Жалост због привременог растанка са братом најбоље ћеш показати сталном молитвом за његову душу, паљењем свећа за његов покој, одласком на његов гроб, чињењем добра у његово име. Све су то знаци љубави међу вама, коју ни смрт не може да помути. А црнину, као знак жалости, носите ти и сестра свака по свом нахођењу. Немојте се око тога препирати. Ако је њој довољно седам, а теби није много ни 40 дана, нека то буде по вашој одлуци, без инсистирања на неком заједничком термину.

Са чврстом вером у Христово и наше васкрсење, поздравља те радосним поздравом ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

.

о. Душан

Извор: Светосавље

.

Подаци

This entry was posted on 28. јула 2012. by in ДУХОВНА РИЗНИЦА.

Кретање

%d bloggers like this: