ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Само сељак спасава Србију

Економска криза у Србији се сваким даном све више захуктава, динар је све слабији, цене више, а министар економије и финансија Млађан Динкић поручује да новца за исплату пензија има само за август. Најављују се нова задуживања и кредити, што је погрешно, јер је земља већ презадужена, каже у разговору за „Вести“ Милоје Кањевац, економиста.

kanjevac miloje Само сељак спасава Србију

Иако новца у буџету за исплату пензија има само за август, сматрате ли да су нови зајмови лоша одлука?

Нови зајмови и кредити су лош избор. Нова Влада треба да седне и прерачуна колико новца има и шта јој је даље чинити. Као прво, мора се кренути у отварање нових радних места, и то у пољопривреди. Србија је земља сељака и треба да се окренемо аграру. Не вреди нам да кукамо и говоримо како сваки месец морамо да зајмимо да би исплатили пензије.

Сматрате да је аграр будућност Србије?

Свакако. Наши политичари су досада трубили како идемо у Европску унију, чекамо кредите и инвестиције. Нико вам ништа неће дати из ЕУ, па и они су у великој кризи. Наводили су нас да се задужујемо, а сви знамо да је дуг зао друг. Не каже узалуд наш народ да је дужан човек ружан, и стога ми требамо владу која ће се раздуживати, а не задуживати.

Да ли сматрате да нови Закон о НБС угрожава независност централне банке?

Бојим се да државни чиновници желе да преузму централну банку. Гувернер Дејан Шошкић је био сјајан стручњак, али је и Јоргованка Табаковић, која је кандидат за ту функцију, врло стручна за тај посао. Верујем да ће одлично обављати посао који јој је поверен.

Плашите ли се да би се из девизних резерви могао финансирати огроман дефицит или, другим речима, да ће бити штампања новца?

То никако не би ваљало, али сачекајмо да видимо шта ће да ради нова Влада. Било би добро да отварају фабрике и смање порезе. То је једини прави пут. Никад не би поручивао грађанима да морамо да се задужујемо, јер то смо радили деценијама, а то није у природи српског домаћина и сељака. Досад смо распродавали фабрике, ајде да их сад отварамо.

Поскупљења су свакодневна. Може ли народ да живи горе него сад?

И да нема поскупљења, народ ће тешко да живи. А нова поскупљења су терет на сиротињу, прво ће сиромашни да страдају, па редом… док стигне до великих. Можда велики неће ни да осете, али ће цела држава да осетити. Према томе, поскупљења никако, било како да га образлажу.

Стигли су нам за наплату многи зајмови. Шта мора да учинити нова Влада?

Очигледно је да је основа транзиције била прекомерно задуживање и непродуктивно трошење финансијских средстава, уз казино приватизацију која је погодовала крупном капиталу и стварању монополско-картелских група. Због превелике потрошње коју је подстицала држава и упропашћене економије, Србија се сада усред економске кризе још интензивније задужује код међународних финансијских институција и код других држава. На тај начин ствара се привид макроекономске стабилности, која сваког тренутка може да се сруши ако се не направи темељни заокрет у вођењу економске политике. Будући аранжмани са ММФ-ом ће бити контрапродуктивни ако влада не крене у озбиљну трансформацију целог јавног сектора и не почне да спроводи стратегију извоза, која ће се базирати на активном лобирању државе за домаће предузетнике на новим тржиштима.

Великодушна дијаспора

„Знатан део спољнотрговинског дефицита покрива се новцем наших грађана који живе у иностранству. Дијаспора великодушно шаље новац родбини у отаџбини, али због кризе која влада у земљама западне Европе и САД и тај извор помоћи се мало по мало смањује“, каже др Кањевац.

Пропаст динара

„Годинама је НБС одржавала нереалан курс динара, и то је угушило домаћи извоз. Увозници су профитирали и зарадили на народној муци. Економисти су упозоравали да се не може бранити неодбрањиво, другим речима – како динар да буде јак, кад је привреда на коленима“, пита се др Кањевац.

.

Разговарао: Н. С. Прерадовић

Извор: VestiOnline

.

Подаци

This entry was posted on 6. августа 2012. by in СЛОБОДНА СРБИЈА.

Кретање

%d bloggers like this: