ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Корпорацијске психопате

У документу недавно објављеном у часопису „Пословна етика“ под насловом „Корпорацијскe психопате: теорија глобалне финансијске кризе“ Clive R. Boddy описује психопате: „Они су, једноставно, један посто људи који немају савест или емпатију.“

„Психопате су, успињући се на кључне позиције унутар модерних финансијских корпорација, где успевају да утичу на моралну климу целе организације и да задобију значајну моћ, већином узроковали (банкарску) кризу.“

face-crack-maskBoddy није једини. У Jon Ronsonovoj опште признатој књизи „Психопатски тест“, професор Robert Hare је рекао аутору: „Требао сам неко време да проведем и унутар берзе. Психопате су серијске убице које уништавају породицу. Корпорацијске, политичке и религијске психопате уништавају економије. Они уништавају друштва.“

Пређимо сада на једну угодно, топло вече у Бахреину. Мој познаник, виши британски инвестициони банкар, и ја разговарамо о најуспешнијим врстама банкарства које познајемо и о њиховом значају. Тврдим да су оне често у складу с карактеристикама које показују друштвене психопате. На моје изненађење, мој се пријатељ слаже с тиме.

Након тога следи његово запањујуће признање: „У једној већој инвестиционој банци, за коју сам радио, користили смо психометријско тестирање при запошљавању друштвених психопата јер су њихове карактеристике тачно одговарале старијим корпорацијским финансијским улогама.“ И ево једне од највећих инвестиционих банака која запошљава психопате. 

Ronson је разговарао са многим психолозима о њиховом схватању штете коју психопате могу нанети друштву. Вероватно ниједан од тих психолога није могао замислити постојање банке која користи науку за уочавање истих и као механизам запошљавања.

Dick Fuld, бивши извршни директор Lehman Brothers-a и координатор њиховог пада, је зарежао на особље рекавши да жели „почупати њихова (његових конкурената) срца и појести их пре смрти“. Па како је неко попут Fuldа успео да стигне до самог врха Lehmana? Морали бисте одвојити мало времена и прочитати извештај од 2000 страница које је написао Anton Vulkas, адвокат из Чикага кога је унајмио амерички суд како би истражио Лехманове пропусте. Vulkas је открио системске смицалице унутар банке; описао је неуспехе у управљању и деструктивну, унутарњу културу безобзирног преузимања ризика који су достојни било којег психопате. Због чега Fuld није примећен и заустављен? То је добро старо питање о природи и неговању, али уз нову интерпретацију. У својој потрази за бескрајним растом, сектор финансијског сервиса је активно тражио чудовишта чија је нарав слична Фулдовој и неговала их је бонусима и наградама.

Сви ми схватамо да се компаније морају смањити како би осигурале свој опстанак, а где ће се та смањивања одвијати важно је компанији као и укупној економији; треба ли се одузети сиромашнима или богатима?

Извођење резова не шиканира психопате, али недостатак кајања у финансијском сектору због боли које узрокује људима је чисто психопатско понашање. Свакако би извођење резова требало бити ствар туге и жаљења? Оштећени су животи људи, а неки су чак и потпуно уништени. Међутим, то није оно што финансијски сектор види.

Узмимо за пример Freda Goodwina из RBS-а. Пре него што је узроковао корпорацијски губитак од 24,1 милијарди фунти, највећи у историји Велике Британије, од њега је град направио идола. Као признање за свој рад при резању трошкова у Clydesdale банци он је добио надимак „Фред растурач“ и свом је силом играо ту улогу. Касније је описан као „корпорацијски Атила“, надимак на који би сваки психопата био поносан.


Fred Goodwin

Goodwin је приликом преузимања холандске банкарске групе ABN-Amro створио школски пример како зезнути договор. Све што је могло поћи криво у вези тога, пошло је криво. Сам процес преузимања можете прочитати овде, али највеће су грешке биле:

-недостатак јасног плана који би RBS остварио уколико успе у лицитацији,

-очигледан утицај доминантног вође и његовог ега на процес преузимања,

-проблеми узроковани површношћу (због лошег истраживања циљаног посла),

-проблеми узроковани превеликим плаћањем током аукције без разумног уважавања праве вредности онога што се купује,

-тотални неуспех регулације (од стране великобританских и европских регулатора услуга) и RBS одбора (који није успео да одоли доминантном извршном директору).

Ronson извештава: „Правосудни одсеци и одбори за условни отпуст широм света прихватили су Хареову тврдњу да су психопате једноставно неизлечиви и да би свако своју енергију требало да концентрише на учење о томе како их искоренити.“

Али, далеко од искорењавања, они су још увек на месту и често на позицијама чак и веће моћи.

Како Boddy упозорава: „Те исте корпорацијске психопате, који су вероватно узроковали кризу својом похлепом и грамзљивошћу, сада саветују владе како да се извуку из кризе. Штавише, уколико је теорија корпорацијских психопата о глобалној финансијској кризи тачна, онда се налазимо далеко од завршетка кризе. То је заиста крај почетка.“ Више о томе како корпорацијске психопате узрокују финансијске кризе прочитајте овде.

Судећи према Hare-u, Ronsonu, Boddy-u и осталима, долазимо до закључка да су неке психопате „кривотворили каријеру у корпорацијама. Група се зове Корпорацијске психопате.“ Они су намазани и уверљиви, али то их не чини ништа мање опаснима.

Барбара Арбанас – Ковачевић

извор: Matrix world

Подаци

This entry was posted on 13. октобра 2012. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: