ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Четири начина стварања лажне стварности

У времену када медији главне струје злоупотребљују своју моћ претворивши се у пропагандну машинерију владајућих структура, глобални алтернативни медији полако добијају информацијски рат. У следећем тексту скрећемо вам пажњу на неке од начина манипулације медија главне струје – мејнстрим медија.

1. Огромна пажња на одређени догађај, проблем и мантра

Медији главне струје искључиво се усредсређују на једну причу о неком догађају (нпр. недавно: ураган Санди) или проблему, те се тако добије учинак маргинализације других тачака гледишта које вреде једнако, ако не и више. Уместо чињеница и објективних података, главну реч у марљивим новинарским умовима воде приче. Новинари и уредници који надзиру израду вести играју готово исту улогу као и сценаристи при стварању филмова. Њихова моћ произлази из чињенице да јавност оно што гледа на вестима узима као једину праву истину. Но, бесконачан низ примера показује да су медији главне струје далеко од праве истине.

Новинари и уредници који делују у служби обавештајне заједнице у САД-у гласници су моћи. Њихов је посао понављање владиних прича и владиних мантри. Неколико примера:

„Ал Каида“ је мантра, а не интернационална терористичка група која је у рату с САД-ом и западним светом. Прочитајте више: „Al Qaeda And Human Consciousness: Al Qaeda, Al Qaeda. . . . An Incessant And Repetitive Public Discourse,“ , аутор професор Michel Chossudovsky.

“Арапско пролеће” још је једна од мантри медија главне струје коју су западне владе користиле како би испуниле своје спољно-политичке циљеве на Блиском истоку.

Најновија мантра која нам се сервира је “фискална граница”. Медијски гласници владајуће елите не дискутују о томе како су приватни банкарски сектор, Вол Стрит и скупи освајачки ратови довели до слома западне економије. Они једноставно понављају мантру “фискална граница”, те затим представљају пристрана решења која погодују банкарима на власти док паралелно уништавају животне стандарде средње и ниже класе.

Њиховим фокусирањем на “фискалну границу”, уместо на банкарски систем, медији главне струје легализују пљачку и харач људи од стране наднационалних банкара.

2. Производња лажних вести

Ратна пропаганда није нова ставка ратовања, али модерни медији довели су ову уметност до врхунца, а најсвежији пример тога је Сирија.

Центри пропаганде попут ЦНН-а, Ал Џазире и ББЦ-а извештавали су нас о лажним масакрима почињеним од стране сиријске владе, лажирали величину протеса против Асада и генерално претерали у оцени мржње према Асаду у Сирији. Тренутно смо у немогућности проценити колико је људи страдало у сукобима у Сирији јер медији рутински измишљају цифре које понављају док оне не постану признате чињенице.

До данас, западни медији створили су “ружичасту” слику о “напаћеним побуњеницима” у Сирији који су ништа друго него страни плаћеници, које НАТО и САД снабдевају наоружањем.

Ако се одмакнемо од медија главне струје јасно можемо видети да је револуција измишљена, већ да се води рат идентичан оном у Либији, једино што политички свестан сиријски народ није насео на причу о “Арапском пролећу”.

3. Пропуштање чињеница и другачијих мишљења

Пошто медији главне струје послују у политичком окружењу, чињенице које се не слажу с речима политичке елите једноставно се потискују. Они који имају другачије мишљење исмејавани су попут лудака, оптужени су да су параноични, теоретичари завера или у новије време, да помажу тероризам.

Али искључивање реалности може функционисати неко време, а затим постаје све теже и теже исмејавати независне истраживаче и називати их теоретичарима завере, јер интернет је омогућио брзи проток информација као никада пре у људској историји. Ако не наступи цензура интернета, што се већ дуго времена и покушава направити (АЦТА, СОПА, ЦИСПА и сл.), новинаре мејнстрим медија највероватније ће историја исмејавати.

На примеру Сирије такође можемо видети да исмејавање и игнорисање нема превеликог смисла. Неки медији главне струје морали су почети признавати да САД и НАТО воде тајни рат против сиријске владе. А како и не би признали када није лако сакрити реалност?

Интернетом круже видео снимци како плаћеници у Сирији спроводе масовне егзекуције цивила и спин машина западних медија остаје немоћна пред таквим експлозивним доказима.

Пре напада САД-а и НАТО-а на Либију медији су свакодневно низали вести о тиранији режима Гадафија, но након “успостављања мира и демократије” једноставно не постоје више вести из те земље, тако да просечан човек који се информише из медија главне струје врло лако може помислити да у Либији тренутно влада мир и срећа. А стварност је пуно другачија, и када би наставили да извештавају о правом стању у Либији, свакоме би постало јасно да напад на Либију нема везе с увођењем демократије и западних вредности, ма што то оне биле, већ чиста колонизација страних корпорација у служби владајуће елите. Стога, медији се одлучују за стару испробану варијанту: ако није на телевизији – није се ни догодило.

4. Масовна индоктринација јавности кроз митове и ритуале

Пример напада на Њујорк 11. септембра, 2001. најбоље доказује да људи мисле митски, а не рационално. Тоталитарној држави с огромним медијским ресурсима врло је лагано управљати људима шта да мисле. Проблеми настају с доласком конкурентске приче, оне која се заправо темељи на научним чињеницама, за разлику од пропаганде. Али континуирана медијска кампања испирања мозгова јавности у комбинацији с траумом терора може врло ефектно држати јавност под “чаролијом” владе дуго времена. Сазнајте више овде и овде.

Шта се тачно налази иза масовних јавних ритуала који оправдавају касније радикално деловање политичара које, иначе, не би прихватила шира јавност? Они једноставно стварају масовну панику и хаос, што је у западном свету након 11. септембра 2001. резултирало већом државном власти над главама обичних грађана.

Када се цела цивилизација емотивно и интелектуално преда одређеном миту, њу је готово немогуће касније одвојити од тог мита, упркос доказима против. Како је то мит 9/11 користио западним политичким вођама? У смислу рата, Запад је био политички у могућности годинама водити агресију против бројних невиних земаља на Блиском истоку држећи се мита о 9/11 као моралном оправдању за бројне почињене злочине.

извор: The Excavator

Подаци

This entry was posted on 29. децембра 2012. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: