ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

„Блеквотер“ – приватна војска из сенке

Добродошли у мрачне токове оружја и новца компаније „Блеквотер“ која последњих година пружа обавештајне услуге иностраним владама и великим компанијама, за велики новац. Највећа приватна армија на свету.

„БЛЕКВОТЕРОВЦИ“ У ЈЕДНОЈ ОД АКЦИЈА У ИРАКУ

„Блеквотер“ (Blackwater), приватна војска, позната је светској јавности по томе што је, у време док је председник САД био Џорџ Буш, ратовање на Блиском истоку у потпуности преузела у своје руке, будући да су плаћеници те компаније учествовали у најосетљивијим акцијама Централне обавештајне агенције (ЦИА) – отмицама и атентатима у Пакистану, Ираку и Авганистану. О томе је у децембру прошле године писао лист „Њујорк тајмс“, наводећи да је војска Блеквотера била трећа најбројнија армија, после америчке и британске, која је учествовала у операцијама у Ираку. Лист је навео да је та приватна армија (компанија) добила задатак да за америчку владу ради, тзв. „послове безбедности“, у периоду од 2001. до 2009. године (након чега настављају са активностима под другим именима).

У том периоду, организације блиско повезане са приватном милитантном компанијом „Блеквотер“, пружале су услуге обавештавања, обуке и безбедности не само Белој кући, већ и многим владама широм света, али и неколицини мултинационалних корпорација. На списку су се тако нашли највећи произвођач генетски модификованог семена „Монсанто“, енергетски гигант „Шеврон“, као и компаније „Волт Дизни“ и „Ројал карибијан круз“, па и банкарски гиганти, међу којима се наводе „Дојче банка“ и британски „Барклејс“.

„Блеквотер“ је своје послове уговарао преко две засебне компаније које су у власништву оснивача те приватне, паравојне организације, Ерика Принса – „Total Intelligence Solutions“ (ТИС) и „Terrorism Research Center“ (ТРЦ). Мрежа дакле функционише као високо-координисан систем.

РАДЕ ЗА СВАКОГ КО ПЛАТИ

Недавно је „Њујорк тајмс“, бавећи се поново истом темом, известио да је „Блеквотер“ створио „мрежу од тридесетак огранака или филијала како би добили милионе долара у оквиру уговора америчке владе, а после критика на рачун ове компаније због безобзирног понашања у Ираку“. Документ у који је лист „Нејшн“ (Тhe Nation) имао увид, открива нове детаље у вези са неколицином таквих компанија, али отвара и ново поглавље у вези са најосетљивијим операцијама које је „Блеквотер“ обављао за низ моћних компанија и владиних агенција. Документ потврђује и кључне улоге које су, радећи за „Блеквотер“, имали бивши највиши званичници Централне обавештајне агенције. Један од њих је бивши челник паравојних операција Енрике Прадо, који је направио светску мрежу иностраних оперативаца. Он је као „велику предност“ потенцијалним муштеријама нудио могућност да се у случају потребе лако дистанцирају од свега. Иначе, ЦИА већ дуже време користи такве „овлашћене снаге“ како би обавила недозвољене операције или покрила умешаност америчке владе у „неукусним операцијама“, и заштитила их од контроле. Интересантно је да, у неким случајевима, те „оповргавајуће“ иностране снаге чак ни не знају за кога раде.

Прадо и Принс, оснивачи компаније, изградили су читаву супертајну мрежу људи који имају посебне вештине, док је „Блеквотер“ био у средишту „Програма атентата“ почетком 2004. године, којим је руководила ЦИА, која је од 1976. године, председничким декретом, службено имала забрану организовања атентата, али је после 11. септембра 2001. поново добила дозволу у облику наредбе председника Буша да се “ухвате или убију” водећи оперативци Ал-Каиде. Они су ту посебну јединицу за специјалне задатке обучавали на једном од Принсових поседа у Вирџинији, са намером да улове потенцијалне и наводно осумњичене терористе широм света, у сарадњи са иностраним оперативцима. Бивши званичник Централне обавештајне службе рекао је да је „корист од ангажовања ’Блеквотера’ и његових иностраних оперативаца, а у склопу њених операција, била у томе што нико није желео да види ’амерички отисак прста’ у свему томе“.

ЦЕНОВНИК УСЛУГА ПРИВАТНЕ ВОЈСКЕ

У новембру 2007. године, наводи недељник „Нејшн“, званичници Принсових компанија направили су ценовник за безбедносне и обавештајне услуге за приватне компаније, али и имућне појединце. Прадо и остали званичници компаније „Блеквотер“ могли су да буду ангажовани од стране компанија и појединаца из свих делова свијета. Четворочлани тим за надгледање, предвођен Прадом, коштао је унутар САД више од 33.000 долара недељно. У другим државама, за 5.000 долара дневно, потенцијални клијенти су могли да ангажују Прада или бивше више званичнике ЦИА, Кофера Блека и Роберта Ричера који су представљани као „људи који на нивоу државе доносе одлуке“.

Међу документима у које је „Нејшн“ имао увид, највише упада у очи податак да је „Блеквотер“, преко ТИС-а настојао да постане продужена рука компаније „Монсанто“, нудећи услуге оперативаца, који би окупили групу активиста против мултинационалних, конкурентних, био-техничких фирми. Сарадња компанија „Блеквотер“ и „Монсанто“ трајала је од 2008. до 2010. године. У документу се наводи да је тој компанији пружана услуга сакупљања информација кроз мониторинг извештаја локалних медија и осталих јавно доступних информација о активностима појединих група или појединаца које би могле да представљају опасност по пословање компаније широм света.

Компанија „Волт Дизни“ ангажовала је ТИС и ТРЦ да испитају „могућност претњи“ на локацијама у Мароку, где је та компанија планирала снимање једног филма. Колико је компанија била задовољна услугом остаје непознаница, али се зна да је на рачун ТИС-а уплаћено свега 24.000 долара.

У КИНУ БЕЗ ЕЛЕКТРОНИКЕ

У циљу процене ситуације у Кини, услуге тих компанија платила је „Дојче банка“. У извештају је писало да је „претња кинеске техничке контраобавештајне службе једна од највећих у свету. Многи хотели са четири или пет звездица, односно њихове собе и ресторани су под сталним аудио-видео надзором од стране кинеске обавештајне службе“. Уз то, „и мобилни телефони, који користе кинеску мрежу, услед даљинског активирања микрофона, могу да постану апарати за прислушкивање“. У закључку је писало да „представници ’Дојче банке’ не би требало да носе са собом у Кину електронске уређаје“. За те услуге плаћено је 70.000 долара.

ТРЦ је за британског банкарског гиганта „Барклејс“ испитивао и позадину либијских и саудијских бизнисмена у оквиру компаније „Saudi Binladin Group“ и повезаности са Осамом бин Ладеном. А, канадска војска платила је компанији „Блеквотер“ 1,6 милиона долара преко ТРЦ, за обуке војника у оквиру курса под називом „Слика у огледалу“, који је подразумевао да војници живе као припадници Ал Каиде, како би разумели ум и културу побуњеника у Авганистану.

Међу владама које су користиле обавештајне услуге и противтерористичку обуку јесу и влада Краљевине Јордана, за суму већу од 1,6 милиона долара, 2009. године. Тај договор и тадашње активности су сада под истрагом у коју су укључена петорица високих званичника „Блеквотера“. Уз то, услуге су користиле и полиција Холандије, као и неколико војних база Сједињених Држава (међу њима најзначајнија „Форт Брег“, дом елитне Заједничке јединице за специјалне операције). Осим тога, „Блеквотер“ је, кроз своје две компаније, радио и за Одбрамбену обавештајну агенцију (ДИА), Одбрамбену агенцију за смањење опасности (ДТРА) и Америчку команду у Европи.

ПРИНС ОТИШАО У ЕМИРАТЕ

Активности у Пакистану, такође нису прошле без ове паравојне организације. Интересантно је да је бивша премијерка те државе Беназир Буто, радила за ову компанију током предизборне кампање 2008. године. После натписа у локалној штампи да је Буто ангажовала „америчку безбедност“, Роберт Ричер је челницима компаније писао да би пажљиво требало посматрати развој ситуације, због опасности од испливавања њихових имена у јавност. Буто је два месеца касније убијена у атентату, а нејасно је и даље зашто је и у ком контексту Ричер у својим порукама спомињао Ал Каиду.

После масакра у околини Багдада, када су припадници „Блеквотера“ убили 17 цивила, Прадо је основао сопствену компанију, али је везе са бившим послодавцем задржао, а током  лета 2009. године Ерик Принс је ставио „Блеквотер“ на продају и преселио се у Уједињене Арапске Емирате. Међутим, чини се да тешко напушта свет сенки и прислушкивања. Сам каже да је отишао тамо због чистог пословања и прилике коју пружа та област, због одличне логистике, пријатељске пословне климе, ниског пореза и слободне трговине. Уз то, УАЕ нема уговор о изручењу са САД, наводи недељник „Нејшн“.

Реља Божић

НАЈНОВИЈЕ АКТИВНОСТИ „БЛЕКВОТЕРА“

Промена имена и реорганизација

Током 2009. године, након реструктуирања, „Блеквотер“ мења назив у „Ксе сервис ЛЛЦ“ („Xe Services LLC“). Накнадно реорганизује своје пословне јединице, додаје корпоративно управљање и „етички програм“, и формира независну комисију експерата која усклађује финкционалност и повезаност јединица у оквиру фирме. За председника, уместо Принса, именован је бивши официр америчке војске Џозеф Јорио.

Две године касније на чело компаније долази Боби Реј Инман, бивши директор Државне безбедносне агенције (National Security Agency) и један од начелника Централне обавештајне агенције (Central Intelligence Agency). Након њега, на место директора компаније постављен је Џек Квин, бивши саветник Беле куће за време председавања Клинтона и председник политичког штаба бившег америчког подпредседника Ала Гора.

Децембра 2011. године „Ксе сервис ЛЛЦ“ мења име у „Академи“ („Academi“).

Активности у Сирији

Иранска телевизија PressTV наводи да је сада свима постало јасно да сиријски побуњеници и милитанти добијају подршку од стране Сједињених Америчких Држава, Турске, Израела, Катара и Саудијске Арабије, али сада су постале очигледне информације о тренирању и обучавању припадника паравојних формација од стране приватних „безбедносних“ компанија.

„Блеквотер“, као највећи приватни сарадник САД-а у њеним ратним походима,  једна је од компанија која обучава сиријске побуњенике на тлу те земље.

Након што су појашњене и обзнањене активности и злочини припадника „Блеквотера“ у Ираку, ова компанија је променила назив у „Академи“, док се у извештају може приметити да су амерички заповедници ангажовали своје ирачке инструкторе у Сирији. Компанија је раније тврдила да је у стању у кратком временском року распоредити своје снаге у било ком делу света. Извештај показује да су ирачки ветерани „Блеквотера“ активирани у Сирији у обучавању терориста. Турске информативне куће су потврдиле активирање ових паравојних формација у граничном појасу са Сиријом.

Америчке власте потписале су уговор са још једном приватном компанијом „СЦГ Интернационал“ која је добила задатак да помаже сиријским побуњеницима у свргавању са власти Бешара ел Асада.

Активности у Грчкој

Леонидас Хрисантопулос, бивши дипломата грчког Министрарства иностраних послова, изјавио да очекује је да ће у Грчкој доћи до даљих повећања оружаних акција и крвавих демонстрација (види овде).

Хрисантопулос каже да је влада, за сличне операције, ангажовала „Блеквотер“, приватну америчку војну фирму, озлоглашену због активности у Ираку, која се сада зове „Академи“, заједно са пет других међународних безбедносних огранизација такође основаних ради профита. Објашњавајући зашто се ово догодило, он отворено каже: „Грчка влада не верује полицији, чије су плате, такође, смањене.“

„Академи“ је одбацио Хрисантопулосову тврдњу. Према портпаролу ове фирме, они нису ни сада, нити икада, пружали безбедоносне услуге било ком ентитету грчке владе. А њима је баш за веровати.

.

Information

This entry was posted on 4. марта 2013. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање