ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Најзлогласније корпорације у стварању Новог светског поретка

Интернет телевизија и портал World Truth објавила је попис најконтроверзнијих светских корпорација које својом конспиративном и агресивном политиком дају допринос концепту теоретичара завере званом „Нови светски поредак“. Попис је прилагођен у складу с бројем тужби и фаталности њиховог деловања према природи и човеку науштрб моћи и профита.

15. Caterpillar Inc.

Компанија најпознатија по производњи трактора, камиона и тешких машина уско сарађује са америчком војском по питању возила, бродова и подморница. Израелци наручују њихове злогласне булдожере с којима уништавају палестинска насеља у појасу Газе. Најпознатији случај је онај када је прегажена Rachel Corrie, активисткиња која је стајала у живом зиду испред дома вишечлане палестинске породице. Што се заштите околине тиче, ту су познати као фирма која најчешће плаћа глобе и казне због нечишћења, а данас је водећи финансијер „U.S. Global Leadership Coalition“ удружења за лобирање која заступа америчке интересе у међународној политици. На тај начин Caterpillar монополистички лакше заузима нова тржишта развијених земаља.

14. Smith & Wesson

Највећи амерички произвођач ручног оружја и мањих машина из Спрингфилда најпознатији је по пиштољима и револверима, попут легендарног Магнума Прљавог Харија. Кроз историју ова компанија је посредно заслужна за милионе жртава, а предрасуда је да је користе само полиција и државне агенције. Наиме, у студији најпопуларнијег оружја криминалног миљеа победу је глатко однио S&W .38 Special, а шесто и седмо место је такође њихов производ. Статистика је поражавајућа и када се погледа чињеница да је S&W оружје чешће коришћено у криминалним радњама него у самоодбрани. Проблем је доступност оружја, а S&W очито своје чини најлакшим за куповину.

13. „Ringling Bros. and Barnum & Bailey“ Cirkus

Грана забаве која је у Европи донекле ишчезла у Америци је злогласна због злостављања дивљих животиња. Занимљиво је да је Америчко друштво за превенцију окрутности према животињама прошле године циркусу платило чак 9.2 милиона долара одштете због „завере и уништавања легалног пословања компаније“‘. То довољно говори о њиховој моћи, а данас је још више утеран страх према борби с менаџментом организације. Lav Clyde је 2004. умро је због лоше вентилације у превозном средству, слонови се злостављају и третирају електрошоковима, а трагични примери су и дивљање слона Тyкеа на Хавајима с мртвим укротитељем и нападом на публику, те стотине мртвих гледаоца приликом пожара 1944. Да нема ове компаније, сматра се да би циркус одавно нестао из јавног живота.

12. Coca Cola

Уз произвођаче цигарета, најомиљенија светска корпорација код широких маса. Готово једини прави окршај везан за делатност (изузев аспартамске Cole Zero и Cole Light) ова компанија има у Индији. Тамо су оптуживани за уништавање локалних биосистема, а троше и милионе литара воде дневно док десетине хиљада мештана истовремено током суше немају приступа води. Суочили су се и с оптужбама због неправилног одлагања отпадних вода и тридесет пута више концентрације канцерогених хемикалија. Године 2001. су оптуживани и за изнајмљивање паравојске у Колумбији, тужени су и за неправилно оглашавање, али то и даље не нарушава њихову популарност широм планете.

11. Phillip Morris

Највећи светски произвођач цигарета своје производе рекламира као „опасност од рака“ и „могући узрок за потешкоће у развоју нерођене деце код мајки које пуше за време трудноће“. Дим цигарете садржи 43 позната канцерогена уз 4.000 хемикалија и адитива, укључујући угљен-моноксид, форм-алдехид, водоник-цијанид, никотин, амонијак и арсен. Никотин узрокује зависност, а пикавци цигарета често допру до сланих или слатких вода где испуштају штетне хемикалије. Пушење је можда штетно за здравље, али је свакако добро за имиџ.

10. DeBeers

Уколико искључиво гледамо деструкцију због профита, DeBeers је на самом врху пописа. Афрички „крвави“ дијаманти њихов су делокруг и при томе дословце „газе“ све пред собом. УН им је тек 2000. године почео отежавати делатности настале на темељима и раду контроверзних магната Cecila Rhodesa и Ernesta Oppenheimera с почетка прошлог века. Отворено финансирање тероризма у Анголи, Сијера Невади и Конгу, насилно уклањање локалног становништва с дијамантних налазишта у Боцвани и монопол на цене дијаманата само су неки од читавог низа контроверзи које окружују ову мултинационалну компанију из најгорих ноћних мора.

9. Halliburton

Компанија о којој довољно говори чињеница да јој је бивши главни дирекор Dick Cheney, а садашњи David Lesar, особа која је због успешног пословања током инвазије на Ирак добила бонус од фрапантних 42 милиона долара. Наравно, делатност јој је црпљење нафте, а посао су преко Cheneyа добили као „награду новој ирачкој власти и помоћ при пумпању и дистрибуцији“. Као сукоб интереса није препозната ни одштета од 36 милиона долара за одлазак новопеченог потпредседника САД-а који је, одмах по нападу на Ирак, због оружја за масовно уништење посао уручио свом последњем послодавцу. Повлачење тужби у којима је именован Cheney због корупције, Нигерији су KBR и Halliburton платили из властитих средстава. Прича се и о њиховој умешаности у еколошку катаклизму у Мексичком заливу, а своје раднике у Ираку су често препуштали силовањима и нападима на конвоје камиона.

8. Nestle

Компанија позната по Несцафéу, КитКату, Несqуику и злочинима против природе и човека. Уништавање прашума у Борнеу, нарушавање станишта угрожених орангутана, илегална трговина млеком у Зимбабвеу, продаја штетног млека за дојенчад у државама у развоју, меламин у кинеском млеку, екоманипулације и лажна оглашавања, епидемије Ешерихије Коли, присилни дечји рад и искоришћавања, флаширање воде и најновија афера везана за коњско месо само су део богате лепезе оптужби и скандала. Nestle упркос оптужбама одбија одговорност и несметано наставља рад без консеквенци.

7. BP – British Petroleum

Вероватно број један у свету корпорација када се прича о несрећама и великим аферама. Шеста су мултинационална компанија по вредности (иза Exxona, Shella, Wallmarta, Sinopeca и Кинеске националне нафтне компаније). Године 2010. су готово уништили Мексички залив уз „масакрирање“ флоре и фауне, а у бројним несрећама стотине радника су деценијама губили животе. Познати су и као највећи загађивачи околине, испуштају отрове у ваздух, бацају токсичне отпаде на Аљаску, а поред свега тога плаћају паравојске и милиције у нестабилним државама за чување нафтних налазишта. Уз све то плаћају политичке кампање, на лобирање троше десетине милиона долара, те их често оптужују за манипулацију ценама нафтних деривата – заиста завидан број преступа, чак и за корпоративни миље.

6. Pfizer

Тешко је причати о злогласним корпорацијама, а у избор не убацити фармацеутску машинерију. Pfizer је највећа светска фармацеутска корпорација, а 2009. је активно учествовала у највећем здравственом скандалу у историји САД-а. Тада су платили и највећу одштету у историји због илегалне трговине лековима. Познати су и по огледима у Нигерији где су, незадовољни животињама као „огледним кунићима“, за даље експерименте употребљавали децу. Десетине малих Нигеријаца је одмах умрло, а остали су због лека trovafloxacina остали ментално и физички заостали. Раније су оптуживани и за креирање тајних ГМО вируса, а познати су и по уништавању околине (у чему су међу десет у САД-у) док политичку подршку обезбеђују већ уходаним принципом – спонзорисањем кампања и лобирањем.

5. Tyson

Други најјачи светски произвођач пилетине, говедине и свињетине, иза бразилског JBS-а. Читав низ афера свакодневно их потреса, а можемо издвојити очајне услове узгоја, брутална клања и гасне коморе у којима дневно угине стотињак хиљада животиња, употребу антибиотика, стероида и ГМО хране као прехране, одбијање тестирања меса, уништавање околине и загађивање отпадних вода, искоришћавање илегалних досељеника, заразе салмонелом итд. Уз све то оптуживани су и за тровања читавих села амонијаком – готово невероватан низ преступа који би се дословно могао наставити у недоглед.

4. Monsanto

Када је Монсанто релативно ниско пласиран обзиром на медијску експонираност афера, онда можете претпоставити какве су тек корпорације на златном постољу. Занимљиво, када ову корпорацију проверите на Википедији, готово 80% целог текста отпада на контроверзе. У читавом мору противзаконитости вреди истаћи пласирање непроверене ГМО технологије на тржиште, корупције законодавац, лажирања научних експеримената, лажно оглашавање, уништавање биолошке разноликости и пољопривредних земљишта, продаја „терминатор“ семена, продаја злогласног „Agensa Orange“, бацање високотоксичног отпада у околину, девастација подземних вода, одлагање живе у усевима, манипулација фармерима и бројним самоубиствима, искоришћавање деце и робља… Готово је беспредметно даље набрајати, а деца ову компанију обожавају због финансирања Дизниленда широм света – заиста одвратно и перфидно!

3. Dyncorp

Приватна војна компанија која 96% послова добија од америчке Владе – самим тим штите америчке интересе, обављају прљаве послове, а САД сву кривицу пребацују на њих. Модерни плаћеници, тако су у Босни оптуживани за сексуална подвођења и педофилске ланце, у Ираку делују готово самостално и троше амерички државни буџет без оправдања, брутално се односе према домицилном становништву у сиромашним државама где ратују против побуњеника или власти зависно од тога ко их плаћа, а тужени су чак и за шприцање локалног становништва штетним хербицидима. Како им делатност није ни најмање транспарентна, тешко је утврдити докле сежу њихова самосталност, овлашћења и паравојна активност. Светски су број један када су у питању директни окршаји с људима.

2. ExxonMobil

Најбогатија, најутицајнија и најмоћнија корпорација на свету директно је наслеђе Johna D. Rockefellera и његове капиталистичке експанзије. Познати су по највећој нафтној хаварији из 1989. када је истекло једанаест милиона галона нафте у каналу Принца Вилијама на Аљасци при чему је угинуло чак 250.000 птица, а судство САД-а је Exxon приморало на плаћање смешних 500 милиона долара одштете. Нешто мање катастрофе проузроковали су у Бруклину, Батон Роџеу, реци Јелоустон и бројним другим локацијама. Шести су загађивач атмосфере у САД-у, један су од највећих криваца када се прича о људском фактору у глобалном загревању, а највећи су финансијери покрета и студија које оспоравају глобално отопљење. Познати су и по бројним инцидентима у којима су унајмљивањем локалне војске (попут индонезијске) створили неконтролисане групације које су силовале, мучиле и убијале по селима. Када је у питању штета по планетарни екосистем, ExxonMobil надмашује конкуренцију.

1.  Chevron

Тешко је замислити да може постојати и горе од до сада набројаног, али је ту Chevron да демантује. Ова мултинационална компанија дословно је упропастила читаву државу Еквадор где је кроз двадесет и једну годину осамнаест милиона галона токсичне воде пустила у прашуме, уништавајући на свом путу флору, фауну, животе локалних фармера и њихових потомака кроз све будуће генерације. И у САД-у су одговорни за уништавање водних залиха у Калифорнији, а у Нигерији су платили полицију да масакрира учеснике демонстрација против загађења околине и ваздуха. На крају су им спаљена и села да би се лакше прикрили трагови њиховог постојања. Кроз историју осуђивани су за завере око промена легислативе (конвенције) да би градови прешли на веће потрошаче бензина у јавном превозу, у Индонезији су затајили милијарде долара пореза, корумпирају и лобирају против еколошких аутомобила и онемогућавају развој технологије супротан оном којег продају, лажирају развој и примену технологије против загађења, запалили су највећи национални парк на Бангладешу, одговорни су за нафтну хаварију код Рио де Жанеира, уплатили су Републиканцима за кампању 2.5 милона долара…

извор: World Truth

Advertisements

Подаци

This entry was posted on 6. марта 2013. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: