ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Рефереднум није решење!

Трећа Србија се противи најављеној могућности одржавања референдума о такозваном бриселском споразуму.

Сведоци смо ових дана да се нашој јавности као врхунски и једини лек за косовски вековни проблем нуди инстант решење у виду референдума. Његово организовање траже противници споразума, у нади да ће га оборити, као и делови власти у нади да ће га оснажити.

Још једном истичемо да је Трећа Србија против споразума парафираног у Бриселу и прихваћеног у Влади Србије, али за разлику од већег дела политичке сцене, ми проблемима који су њиме изазвани приступамо државотворно и одговорно. Тражимо решење које неће довести у питање територијални интегритет земље и опстанак српског народа на Косову и Метохији и које ће зауставити дубоке поделе које су због споразума настале.

Пребацивање одговорности на грађане није никакво решење. Апелујемо на све оне који траже референдум и све који би га подржали, сигурни да су у праву, да размисле и присете се да су наши нараштаји ову земљу наследили од претходних и позајмили од будућих! Ми немамо право на референдум о питањима тако дубоко укорењеним у наше биће. О питањима животног простора српског народа одговоре на сва референдумска питања дали су наши преци у ослободилачким ратовима и небројеним бунама. На нама је дужност да тај простор очувамо. Ови нараштаји не смеју својим тренутним утисцима и расположењима дати за право да донесу одлуке у име прошлих и будућих покољења.

Референдум ће само додатно продубити јаз који се ствара међу нашим народом. Кампања која ће претходити одлуци, а која је, чини се, већ отпочела, довешће само до нових подела и у сваком месту ће се људи пребројавати и делити на „патриоте“ и „издајнике“. Статус Косова и Метохије, питање спољнополитичке оријентације земље, животи стотина хиљада, па и милиона људи, не смеју бити предмет острашћене политичке представе која ће се играти у сваком селу и граду. Неприхватљиво је да ту одлуку диктирају новчана средства која ће супротстављене стране потрошити, материјали које ће штампати или реторичке могућности које ће упослити да нас у своје ставове убеде.

Српски народ и држава нису имали користи нити од једног одржаног изјашњавања у историји, она су по правилу претходила комадању земље и тешким искушењима. Логика референдума и пратеће манипулације 2006. године отргли су Црну Гору из заједнице са Србијом. Исте године једва смо усвојили Устав који можда зато тако лако кршимо.

Одговорност за курс државе и народа једино може и мора да преузме политичка и друштвена елита која је дужна да отвори најшири дијалог у историји Србије. Недавно смо управо на такав потез позвали, истичући да је за успех таквог дијалога и постизање националног и државног јединства неопходно да се суспендују сви разговори са страним факторима о питању Косова и Метохије, на најмање три месеца и да се јавни, а поготово медијски простор, отвори за сложену и исцрпну јавну дебату о овом питању.

На ове разговоре треба позвати пре свега Србе и друге лојалне грађана са целе територије Косова и Метохије. Затим представнике политичких партија, али много важније од њих, угледне познаваоце правне и економске науке, стручњаке из области безбедности и одбране, Српску православну Цркву, невладине организације упознате са стањем на југу, угледне аналитичаре и мислиоце, представнике студената и све оне који су својим радом и животима завредели позив да учествују у формирању националног јединства.

Овакви разговори и храброст која је за њих потребна, једино су решење достојно генерација које су градиле Србију и одговорно према генерацијама које долазе. Њима не смемо једнога дана одговорити да смо, о колевци свог народа и државности, одлучивали на брзину, острашћено, непромишљено, у хиру тренутка.

Још једном дакле, ради прошлости, а нарочито будућности, ради разума и пристојности, ради опстанка, седимо за сто сви ми који смо одговорни за судбину ове земље! Преузмимо одговорност и не пребацујмо је на народ који од нас очекује лидерство и храброст.

У Новом Саду, 26. априла 2013. године

извор: Трећа Србија

Advertisements

Подаци

This entry was posted on 26. априла 2013. by in СЛОБОДНА СРБИЈА.

Кретање

%d bloggers like this: