ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Психологија глобализације

Контроверзни Дијагностички и статистички приручник за менталне поремећаје (ДСМ-5) још није изашао у јавност, а већ је стигао да узбурка духове.

Тринаест година након последње верзије, Америчка асоцијација психијатара објавила је нови Дијагностички и статистички приручник за менталне поремећаје (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) с бројним, у најмању руку, чудним дијагнозама које су дале повода аналитичарима да тај корак назову “имплементацијом новог светског поретка”.

Дијагностички империјализам

ДСМ је једна од најчешћих тема критичара данашње медицине јер доказује дијагностички (и терапијски) „империјализам“ медицинске струке, односно њену непримерену колонизацију најразличитијих аспеката живота – због комерцијалних, професионалних и политичких разлога.

ДСМ је од свога првог издања до данас „порастао“ неколико пута – од 104 психијатријска ентитета у првом издању 1952. на 357 у четвртом издању 1994. године (пре Другог светског рата тај број је износио 26), а исти тренд је задржан до данас.

Медикализација – ускоро све подложно третирању

Пето издање ДСМ у менталне поремећаје укључује промене расположења, сметње памћења, поремећај пажње, а радње и активности које спадају у круг оних које људи напросто воле, проглашава зависношћу. Већ присутну психијатријско-дијагностичку инфлацију без правог научног утемељења, претвара у хиперинфлацију сад већ и мимо здравог разума.

Психијатрија је увек била захвално подручје и средство манипулације. Нарочито плодно тло ту је нашао феномен медикализације – процес којим се проблеми који нису медицинског порекла и природе почињу дефинисати и лечити као медицински, у терминима болести или поремећаја.

На тај начин су благи, прелазни или пролазни поремећаји, попут стања потиштености након личних трагедија, или особина личности попут стидљивости, добили клиничке називе (анксиозни синдром, социјална фобија) и постали предмет медикаментног лечења.

Психијатрија у тоталитаризму средство за обрачуне

И негативне последице друштвених појава какве су сиромаштво, неправда или рат, у том систему се такође перципирају као медицински ентитети – депресија, ПТСП. Зашто? Зато што то одговара властима – незадовољни људи се уласком у здравствени систем неутрализују, а питање лошег управљања елиминише се из јавног дискурса.

Историја показује да је психијатрија верна помоћница тоталитарним системима.

Помоћу крајње дубиозних конструкција и метода дијагностиковања и лечења, мимо било каквих научних и клиничких критеријума, непожељни појединци и критичари су елиминисани с јавне сцене, па и физички уклањани. Психијатри су при том увек спремно служили систему. Немамо разлога да верујемо да и убудуће неће бити тако.

Oppositional Defiant Disorder (ODD) – Не смете бити против изабраних!

Пето издање ДСМ излази у мају, а већ су објављени неки од битнијих додатака у дијагнозама.

Поједине ставке су и пре изласка подигле буру. Најконтроверзнија је у сваком случају ОДД (Oppositional Defiant Disorder) односно “опозицијски пркосни поремећај”.

Под описом овог стања стоји да је то “непослушност проузрокована бесом против ауторитета, доминантне парадигме или друштвених норми”. Аналитичари сматрају да ће отворена критика система или изабраних политичара бити довољна за “реакције”.

Занимљиво је и да се ова дијагноза не може доделити оном ко пати од “асоцијалног понашања”.

Када вас због “одбијања покоравања законима или консензусом утврђеним правилима, разговора који су у супротности с групом у којој се налазите или учесталих свађа и контрирања групацији, те окривљавања других за властите грешке” могу сместити у установу, ствари постају изузетно озбиљне.

Organized Stalking (OS) – „Луди сте“ ако верујете да вас власт надзире

Ту је и читав низ осталих контроверзи. Веровање у термин „Organized Stalking“ односно “организовано ухођење”, који је уско везан уз “мисао да вас Влада или тајне службе надзиру и прате помоћу технолошких алата” од сада ће бити повезан с параноидним поремећајем личности (Ф60), упркос очигледној чињеници да органи власти све више спроводе ову стратегију.

Наравно, психијатри мисле да нисте у праву јер се то дешава “због наше сигурности и борбе против тероризма”, а не због нарушавања приватног простора.

Orthorexia Nervosa (ON) – Ако једете здраво, нисте нормални

Orthorexia Nervosa такође је на велика врата уведена у ДСМ. Под тим се сматра психички поремећај “заокупљености припремама здраве хране, планирање јеловника, редовна вежба и борба против пестицида, хербицида и конзерванса у тој мери да се особа не осећа добро уколико једе нездраву, калоричну и масну храну”.

Готово су невероватне могуће импликације ове мере, па је тешко и наслутити их пре примера из праксе.

Sluggish cognitive tempo (SCT) – Поремећај лаганог темпа

Болест у којој је особа превише опуштена током обављања стресних или свакодневних задатака.

Passive-aggressive behavior (PAB) – Пасивно-агресивно понашање

Понашање којим особа на пасиван начин агресивно опструира неки општедруштвени циљ или улогу.

Наравно, ово су само неки од нових примера, а постоје и бројне старе дијагнозе додатно појашњене или закомпликоване.

.

Ратко Мартиновић

Извор: Dnevno

Advertisements

Подаци

This entry was posted on 27. априла 2013. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: