ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Отимање земље (Land grabbing)

Отимање земље или Land grabbing  је присвајање земљишта од стране великих корпорација и богатих појединаца, који узимају велике површине најплоднијег земљишта са водом. Ко има новац и утицај долази у посед стратешке сировине и базе за производњу хране од којих зависи живот једне нације. Отимање земље је постало сада глобални феномен, где неколико развијених и богатих земаља купује огромне количине највреднијег земљишта свуда по свету, које користи за производњу хране. Најчешће је то производња генетски модфиковане хране.

У том смислу једно интересантно предавање које је организовала Трибина 99%. Предавач је била Маја Ђурић, интернационални предавач у области социјалне заштите која нам је пружила занимљиве и интригантне податке о томе шта се дешава у свету са земљом, ко и како купује, како долази до земљишних реформи, која је улога Светске Банке у свему томе.

 

Отимање земље у свету

Највећи отимачи земљишта у виду влада су: Велика Британија, САД, Индија, Уједињени Арапски Емирати, Канада, Кина.

УАЕ су власници 12% од отете земље широм света.

Значајна је улога светске банке и ИФЦ-а у процесу куповине земље и укрупњавања поседа. Светска банка купује земљу широм света. А пре тога присиљава земље да изврше реформу земљишта и да се донесу закони по којима би стране корпорације могле да купе домаћу земљу. Уз то, Светска Банка осигурава куповину земље великих корпорација, што је врло сумњива активност која фаворизује монополе богатих и моћних корпорација и влада. Тиме се заузимају стратешки ресурси као што су плодна земља и вода.

Производња биогорива која се на овако отетој земљи производи доводи до повећања цене хране у свету, уједно и до експанзије ГМО семена и хибрида.

Отимање земље у Србији

Пример локалног отимање земље – случај отимања земље у Србији: 100.000 хектара најбоље земље у Србији је у власништву само четири особе. Највећи велепоседници су:

Ђорђе Ницовић

Мирослав Мишковић

Миодраг Костић

Петар Матијевић

Поставља се питање како и са чијим пристанком је толика плодна земља дошла у руке само четворо људи.

Други пример: У договору са актуелном српском владом 11.000 хектара плодног земљишта је купила корпорација Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата, која је позната као произвођач ГМО хране. Споразум о продаји плодног српског земљишта страној корпорацији је противуставан али је парламент, свеједно, усвојио тај чин.

.

Advertisements

Подаци

This entry was posted on 19. јуна 2013. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: