ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Синдикати као интересне организације

Пре више од 110 година, 17. маја 1903, у Србији је основана прва синдикална организација. Данас, после толико времена, може се рећи да је стање синдиката врло лоше, као и њихови међусобни односи.

Разједињеност између Савеза самосталних синдиката, Уједињених гранских синдиката ,,Независност”, Асоцијације слободних и независних синдиката (три највеће синдикалне организације), често је камен спотицања у одбрани интереса радника.

У Србији постоји више од 26.000 регистрованих синдиката! Наиме, по Закону о раду, синдикални лидер не може бити отпуштен док му траје мандат и годину дана после тога (члан 188 Закона о раду).

Послодавац је у обавези да обезбеди послован простор синдикатима и да плаћа активности функционера синдиката. Закон омогућава формирање синдиката са свега три члана, па је и поред формалног испуњења законом тражених услова упитна репрезентативност овакве организације.


Неповерење између синдиката је драстично, али не из правих разлога. Под ,,правим разлозима” подразумевам различите ставове у погледу реформи, смањења гломазног државног апарата, реструктурирања јавних предузећа…. Не ради се о томе, већ о бенефицијама људи који оснивају синдикат. Због чега у Војсци Србије и Министарству одбране постоји пет синдиката? Или, због чега у полицији постоји 12 синдиката?

Питања која се постављају тичу се у целини гледано синдикалне снаге. Што је више синдиката, могућности за артикулисано испољавање незадовољства се смањују. Интереси запослених су партикуларно заступљени, а шанса за јединствену акцију сведена је на минимум.

Томе у прилог говоре односи између три поменуте највеће синдикалне организације. Када једни протестују, други бојкотују протест. С великим бирократским апаратом унутар својих структура, синдикати су постали разбијачи интереса запослених, уместо да буду њихови заштитници. У Србији се за прва четири месеца ове године на биро за запошљавање пријавило још 170.000 особа.

Свакога дана у просеку без посла остане 640. Број корисника народних кухиња повећан је за 4.000 у односу на претходну годину. Сива економија је енормна, људи се сналазе како знају и умеју. Својим очима сам видео да је запослени у једном предузећу у Новом Саду радио 16 сати дневно 26 дана у месецу.

Укупно, значи, 416 часова, иако је по закону дозвољено, у ванредним околностима, укупно 240! На страну што је за такав напор зарадио четрдесетак хиљада динара. Где су они који начелно бране права радништва да јавности укажу на ове застрашујуће примере?

Зашто синдикати ћуте када се испред наших очију одвија права драма људи који су поштено радили у свом радном веку, а сада не могу да оду у пензију? У прошлој години, за више од 50.000 запослених послодавци нису плаћали доприносе.

Према подацима Пореске управе, крајем марта ове године више од 400 милијарди динара износили су дугови послодаваца по тој основи. Влада је предложила, а скупштина усвојила измене Закона о доприносима, у којима је наведено да тужбе због неуплаћивања доприноса после десет година застаревају.

Шта ће радити људи који не могу да наплате од непоштених послодаваца новац који им је потребан за регулисање радног стажа? Људска права су овим тешко угрожена. Многи на овај начин оштећени имаће озбиљних проблема при регулисању стажа за одлазак у пензију.

Улога синдиката у овом случају јесте вршење притиска на државу да или измени ове одредбе или преузме обавезу исплате принадлежности на себе.

С неверицом се овде гледа на штрајкове у Италији, где три милиона људи изађе на позив синдиката, или у Француској, где на исти позив сви железничари обустављају рад. У Немачкој је, на пример, дошло до фузије синдиката.

Тамо се по правилу најобразованији људи бирају да заступају интересе запослених, а овде су то често они блиски властима, који живе од новца оних које наводно заступају. И то у условима када је незапосленост младих 51,2 одсто, а укупна незапосленост изнад 25 одсто (статистички, у Европи слабије стоје само Босна и Херцеговина и Шпанија).

Бранислав Оморац
социолог
извор: Политика
Advertisements

Подаци

This entry was posted on 11. августа 2013. by in СЛОБОДНА СРБИЈА.

Кретање

%d bloggers like this: