ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Шпијунирање Wi-Fi кантама за смеће

Нова линија „шпијунских“ канти за смеће придодата је међународној Агенди програма за праћење и циљу прикупљања наших личних података, при сваком нашем кораку.

Злоупотребом најсавременије технологије и најосновније ствари које користимо у свакодневном животу, као што су канте за смеће, претвориле су се у алат за надзор. За сада, овакав начин прикупљања података примењује се на улицама Лондона и тренутно је у бета фази тестирања (фаза тестирања пре увођења у пуни рад).

Новодизајниране, технолошки опремљене канте за смеће („обновљене капсуле“), које користе инфраструктуру Wi-Fi технологије, постављене су кроз финансијску четврт Лондона. Поред осталих функција, служе и за прикупљање података из вашег „паметног“ телефона, наравно – без вашег допуштења или било каквог упозорења да је ваша приватност угрожена.

Које све податке “шпијунска канта” прикупља на овај начин зна компанија „Renew“ која исте производи и инсталира, али и поједине шпијунске агенције попут GCHQ и NSA.

Из поменуте компаније тврде да селективно прикупљају податке, тј. да долазе само до информација које су им по закону доступне, укључујући и личне податке који захтевају дозволу за сакупљање. Међутим, то укључује и преузимање јединствене Мedia Access Control (МАC) адресе вашег „паметног“ телефона, које „паметне“ канте прикупљају без икакве најаве. Информације које на овај начин прикупи, компанија „Renew“ продаје разним оглашивачима и другим компанијама на основу којих исте препознају „мету“, тј. потребе потрошача на одређеном подручју.

Обзиром да је компанија „Renew“ пратила више од 4 милиона мобилних уређаја само током једне седмице у јуну, користећи притом само 12 „шпијунских“ канти за смеће (а то је 10 посто тренутних залиха канти компаније), ова врста праћења је веома перспективна и могла би бити свеприсутна ако добије зелено светло након званичног завршетка тестирања.

Главни извршни директор компаније „Renew“, Kaveh Memari изјавио је за BBC да њихови уређаји у кантама скидају и ажурирају само “изузетно ограничене, шифроване, групне и анонимне податаке”, како би пратили локалне промене у промету и потражњи становништва за појединим производима, као што на сличан начин веб странице прате дигитални промет.

Од јединствене идентификацијске адресе, преко поизвођача, модела, и других података, те шпијунске канте за смеће (односно људи из поменуте компаније) знаће више о вашем телефону него ви – и то без ваше дозволе. Нешто што је донедавно било против закона, данас је скоро прећутно озакоњено, и то од случаја када се Google суочио са правним питањима приликом објаве апликације Street View, обзиром на чињеницу да је дeлио личне податке случајно одабраних грађана. Коментар sa tech webstranice GigaOM:

“Уколико се питате колико све то има правног основа, онда нисте сами у томе. Испада да је снимање тачне локације вашег мобилног телефона (и вас лично), као и Мedia Access Control (МАC) адресе вашег телефона, а то уједно значи и ваших личних података – озакоњено. У Великој Британији за тако нешто је неопходна дозвола – али канте за смеће не траже допуштење“.

Међутим, компанија која поставља шпијунске “обновљене капсуле” једноставно о томе не брине. Очигледно да има заштиту људи који су изнад закона који важе за обичног човека. А ускоро би могли видети ове шпијунске канте и у другим земљама уколико одређене интересне групе људи процене да би им било у корист.

Одавно се више не поставља питање да ли је човечанство (огромна већина која представља „гоје“) под нелегалним  и неетичким надзором, већ да ли је тај надзор толико укорењем у „психу“ људи да су они спремни да допусте и да их канта за смеће шпијунира.

Текст поводом вести агенције Associated Press коју је пренео CTV News

Подаци

This entry was posted on 13. августа 2013. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: