ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Шпијунирање Wi-Fi кантама за смеће

Нова линија „шпијунских“ канти за смеће придодата је међународној Агенди програма за праћење и циљу прикупљања наших личних података, при сваком нашем кораку.

Злоупотребом најсавременије технологије и најосновније ствари које користимо у свакодневном животу, као што су канте за смеће, претвориле су се у алат за надзор. За сада, овакав начин прикупљања података примењује се на улицама Лондона и тренутно је у бета фази тестирања (фаза тестирања пре увођења у пуни рад).

Новодизајниране, технолошки опремљене канте за смеће („обновљене капсуле“), које користе инфраструктуру Wi-Fi технологије, постављене су кроз финансијску четврт Лондона. Поред осталих функција, служе и за прикупљање података из вашег „паметног“ телефона, наравно – без вашег допуштења или било каквог упозорења да је ваша приватност угрожена.

Које све податке “шпијунска канта” прикупља на овај начин зна компанија „Renew“ која исте производи и инсталира, али и поједине шпијунске агенције попут GCHQ и NSA.

Из поменуте компаније тврде да селективно прикупљају податке, тј. да долазе само до информација које су им по закону доступне, укључујући и личне податке који захтевају дозволу за сакупљање. Међутим, то укључује и преузимање јединствене Мedia Access Control (МАC) адресе вашег „паметног“ телефона, које „паметне“ канте прикупљају без икакве најаве. Информације које на овај начин прикупи, компанија „Renew“ продаје разним оглашивачима и другим компанијама на основу којих исте препознају „мету“, тј. потребе потрошача на одређеном подручју.

Обзиром да је компанија „Renew“ пратила више од 4 милиона мобилних уређаја само током једне седмице у јуну, користећи притом само 12 „шпијунских“ канти за смеће (а то је 10 посто тренутних залиха канти компаније), ова врста праћења је веома перспективна и могла би бити свеприсутна ако добије зелено светло након званичног завршетка тестирања.

Главни извршни директор компаније „Renew“, Kaveh Memari изјавио је за BBC да њихови уређаји у кантама скидају и ажурирају само “изузетно ограничене, шифроване, групне и анонимне податаке”, како би пратили локалне промене у промету и потражњи становништва за појединим производима, као што на сличан начин веб странице прате дигитални промет.

Од јединствене идентификацијске адресе, преко поизвођача, модела, и других података, те шпијунске канте за смеће (односно људи из поменуте компаније) знаће више о вашем телефону него ви – и то без ваше дозволе. Нешто што је донедавно било против закона, данас је скоро прећутно озакоњено, и то од случаја када се Google суочио са правним питањима приликом објаве апликације Street View, обзиром на чињеницу да је дeлио личне податке случајно одабраних грађана. Коментар sa tech webstranice GigaOM:

“Уколико се питате колико све то има правног основа, онда нисте сами у томе. Испада да је снимање тачне локације вашег мобилног телефона (и вас лично), као и Мedia Access Control (МАC) адресе вашег телефона, а то уједно значи и ваших личних података – озакоњено. У Великој Британији за тако нешто је неопходна дозвола – али канте за смеће не траже допуштење“.

Међутим, компанија која поставља шпијунске “обновљене капсуле” једноставно о томе не брине. Очигледно да има заштиту људи који су изнад закона који важе за обичног човека. А ускоро би могли видети ове шпијунске канте и у другим земљама уколико одређене интересне групе људи процене да би им било у корист.

Одавно се више не поставља питање да ли је човечанство (огромна већина која представља „гоје“) под нелегалним  и неетичким надзором, већ да ли је тај надзор толико укорењем у „психу“ људи да су они спремни да допусте и да их канта за смеће шпијунира.

Текст поводом вести агенције Associated Press коју је пренео CTV News

Advertisements

Подаци

This entry was posted on 13. августа 2013. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: