ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Проблем је грађанска послушност

Протеклих дана друштвеним мрежама се проширио говор америчког глумца Мета Дејмона и постао прави вирални хит.

Наиме, реч је о одломку текста Дејмоновог пријатеља, историчара и активисте Хауарда Зина (1922-2010), који је исти говор одржао још 1970. током дебате о грађанској непослушности, а глумац је текст прочитао у склопу фестивала “Louder Than a Bomb” који се почетком године одржао у Чикагу.

Неки тврде да је реч о позиву на револуцију, а други сматрају да је то надахнути говор који не би требало да пропустите:

“Почињем од претпоставке да је свет окренут наглавачке. Погрешни људи су у затвору, а погрешни људи изван њега. Погрешни људи су на власти, а погрешни људи немају моћ. Богатство у овој земљи, али и у остатку света, распоређено је тако да не захтева малу реформу већ драстичну прерасподелу.

Почињем од претпоставке да о овој теми не треба много причати јер довољно је да размислимо о стању ствари како бисмо схватили да су изокренуте. Ако не размишљате и слушате оно што се говори на ТВ-у, почињете да увиђате да ствари нису толико лоше или да су проблем неке ситнице. Међутим, морате се на тренутак одвојити од свега и вратити уназад, како бисте на прави начин сагледали свет и ужаснули се њиме.

Грађанска непослушност није наш проблем. Наш проблем је грађанска послушност. Наш проблем су људи широм света који су послушно прихватали наредбе владајућих и кретали у ратове, а милиони људи су погинули због ове послушности.

563786_4027330328296_1064843467_n

То смо видели у Немачкој под нацистима. Знамо да је проблем у том случају била послушност. Људи су послушали Хитлера. То је било погрешно. Требало је да му се одупру. Чак и у Русији, за време владавине Стаљина, људи су били послушни. Као у крду. Сећате ли се дана када су људи допустили да их феудалисти израбљују? Све је било очајно у то време.

Данас имамо западну цивилизацију. Владавину закона. Владавина закона уредила је и повећала неправду која је владала пре владавине закона. То је оно што је учинила владавина закона. У свим земљама света, владавина закона је миљеница владајућих и пошаст народа. То би требало да препознамо.

Морамо превазићи те националне границе у нашем размишљању. Никсон и Брежњев имају више додирних тачака него ми и Никсон. Џеј Едгар Хувер имају више заједничког са шефом руске тајне полиције него с нама. Међународна преданост закону и реду оно је што спаја светске вође. Зато смо увек изненађени када се састају, смеју се, рукују и пуше цигаре. У стварности се воле, независно од тога шта говоре.

Оно што покушавамо да учинимо, претпостављам, је да се вратимо принципима и духу Декларације независности. Тај дух је пружање отпора нелегитимној власти и силама које људима одузимају право на живот, слободу и потрагу за срећом. Под тим условима, Декларација људима даје право да укину такав облик владавине.

И да, нагласак је био на укидању.

Да бисмо то учинили, мораћемо изаћи изван оквира закона. Престати да поштујемо законе који од нас траже убијање, овакву расподелу богатства и затварање људи због ситница док у исто време починиоце тешких злочина држе изван затвора.

Надам се да ће овакво размишљање завладати не само у мојој земљи већ и у остатку света јер нам је свима потребно. Људима у осталим земљама је потребан дух непослушности. То није ствар метафизике већ ствар силе и богатства, а нама треба Декларацију међусобне зависности међу људима свих земаља које теже истом циљу.”

Подаци

This entry was posted on 25. новембра 2013. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: