ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Хакерски напади преко фрижидера

Истраживачи безбедности на интернету из компаније „Proofpoint“ открили су први хакерски напад за који су коришћени ТВ уређаји и барем један фрижидер! Да, веровали или не – фрижидер!

Прошле године планету је потресла вест коју је први обелоданио британски „Гардијан“ о америчком шпијунском програму који је пратио не само највеће светске лидере, већ и милионе обичних Американаца, али и људи широм света!

После ове вести о хакерском нападу преко фирижера – па, вреди ли даље да се оптерећујемо заштитом података на нашем мобилном или рачунару, када хакери сада завирују и у нашу кухињу, буквално!

„Ја можда јесам параноичан, али то не значи да ме не прате“. Ова реченица, коју је својевремено изговорио чувени амерички дипломата Хенри Кисинџер, данас више него јуче, чини се потпуно тачном и готово свака особа која поседује неки напреднији електронски уређај може да се са њом идентификује.

До сада смо мислили да је праћење и упад у нашу приватност могуће само преко мобилних телефона и компјутера.

Е, па није више тако!

Безбедност на интернету крочила је у нову еру у којој су хакери почели да користе и белу технику!

Како су објавили предстанивиц фирме „Proofpoint“, у свету је од недавно у употреби нови термин: „интернет ствари“ (internet of things) који се користи за описивање кућних уређаја који имају сопствене чипове, посебан софтвер, повезани су са интернетом. Ту данас спада готово све – фрижидери, термостати, телевизори, бојлери…

Можда има оних који се сећају да је чак и на једном од прошлих сајмова намештаја у Београду представљен концепт „паметног живљења“ који је предвидео дневну собу у којој ће домаћин све моћи да подеси унапред, преко интернет везе користећи свој мобилни телефон.

Мало је оних који то себи могу да приуште, али сигурно би готово свако од нас волео да када дође кући има већ угрејану просторију, да је омиљени телевизијски програм већ снимљен на ТВ-у, да нам је ручак таман загрејан за пријатно јело и да смо све то унапред подесили, на путу ка кући, преко телефона…

Међутим, после најновијих открића фирме „Proofpoint“ – та идила могла би да се претвори у прави пакао!

Сви ти „паметни уређаји“ за хакере представљају средство преко кога могу да упадну у систем и контролишу га.

У случају који је обелоданило „Proofpoint“, хакери су упали у више од 100.000 свакодневних „паметних уређаја“ обичних корисника, као што су мултимедијални уређаји повезани на интернет, па чак и у фрижидер!

Хакерски напад о којем је реч догодио се између 23. децембра 2013. и 6. јануара 2014. и састајао се од слања малициозних е-мејл порука у таласима од по 100.000 дневно. Мете су били подједнако и пословни и приватни корисници.

Три четвртине тих малициозних порука послато је са обичних рачунара, док је преостала четвртина послата са хакерских кућних уређаја.

Хакерима је од велике помоћи била чињеница да су људи на својим апаратима остављали неадекватну заштиту па и није било тешко да се упадне у нечији дом и податке, макар и виртуелно!

Пошто је извесно да живимо у свету у којем ће све више ствари бити компјутеризовано, како би нам, јелте – „било лакше“, јасно је да ћемо морати и да се научимо како да се заштитимо од хакера који би то злоупотребили.

Притом, имајући у виду све већи напредак технике и све више „паметних уређаја“ – да ли ћемо уопште бити у стању да се спасемо уколико једног дана „паметни уређаји“ сами почну да доносе одлуке?! Један од могућих одговора је већ дат у филму „Ја, робот“ где се човечанство суочава са револуцијом робота. На филму човек је победио, али – шта ће бити у реалности?!

.

Извор: Svedok, бр. 914, фебруар 2014.

Примарни извор: Global research report

.

Подаци

This entry was posted on 19. фебруара 2014. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: