ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Економски програм за спас Србије

БАНКРОТ – Први сам пре пет година изашао са предлогом да се прогласи банкрот државних финансија Србије. Када сам то написао и рекао у једној емисији, јавност је остала запрепашћена. Зашто? Србија је већ банкротирала, али нико то не сме отворено да каже. Лажемо се непрестално. Одлучио сам да прекинем ту колективну лаж.

Не можемо да кренемо даље у оздрављење друштва, ако не будемо отворени и искрени. Морамо се суочити сами са собом. Многи ме саветују да не причам о банкроту, јер то није добро у изборној кампањи. Грађани се плаше. Неће да гласају за онога ко им истину саопштава. Треба наставити грађане да лажемо. Погрешно! Неко мора да каже истину. Зашто се грађани плаше банкрота?

Подсећам на неке историјске чињенице. Немачка је у последњих осам столећа банкротирала осам пута. Светски финансијски систем је забележио 250 банкротстава држава. Има и драстичних стања када у 68 случајева држава престаје да плаћа грађанима. У мом економском програму тога нема. Грађани су заштићени од те опасности.

У Европи државе нису 73 пута могле да исплаћују своје обавезе. Најгоре је прошла Грчка. Од стицања независности 1829. пола времена је била платежно неспособна.Најчешче је банкротирала Шпанија – 13 пута! Зашто је онда моја идеја о банкроту државних финансија опасна? Грађани су већ банкротирали. Потребно је да држава призна да је банкротирала.

prozor

РЕПРОГРАМ – Када прогласимо банкрот државних финансија, онда морамо да се обратимо нашим повериоцима да тражимо репрограм дугова. Ове године Србија треба да плати камату од милијарду евра и главницу 4 милијарди евра. Држава то не може да плати. Зато нам банкрот даје прилику за репрограм.

Када изнесемо нови економски концепт и покажемо начин како да покренемо домаћу производњу, извоз и да запослимо грађане, покажемо нови план отплата, без икаквог задуживања, повериоци ће то прихватити. Немају избор. Између тога да изгубе свој новац и да сачекају и наплате све кредите, принуђени ће бити да прихвате репрограм. Они који ме саветују да одбијемо да отплаћујемо кредите, слично је урадио Еквадор, да повериоце прогласимо за зеленаше и шпекуланте, заборављају да је Србија била у рату са Аустро-Угарском и да је плаћала своје обавезе. Није добро да идемо ђоном на своје повериоце. Србија може да врати све кредите и плати камате, али нам је потребан репрограм да ухватимо ваздух.

ПОДВУЦИМО ЦРТУ – Банкрот је изнуђен потез да се заустави даље уништавање државе и народа. Свакога дана је све горе. Апатија и безнађе! Дугови расту геометријском прогресијом. Тренутно се задужујемо 103 евра у секунди. Банкрот би спречио даље задуживање. Забрањује се даље задуживање! Саопштавамо грађанима да подвлаћимо црту и да нема више пропадања. Објавом банкрота признајемо да смо додирнули дно. Не може нам бити горе. Уводе се ванредне мере у државне финансије на рок од годину дана. То значи, да се на расходној страни буџета смањују сви трошкови за 2,5 милијарде евра и тако буџет доводи у равнотежу. Нема више буџетског дефицита. Држава стеже каиш и сваки динар расхода се контролише. Троши се само оно што се приходује. Забрањује се даље прављење дефицита државе.

ЗАКОНИ – Проглашавањем банкрота државе доносе се Закон о пореклу капитала и Закон о конфискацији имовине настале на привилегијама и монополском положају у периоду 1990 – 2014. Политичарима, тајкунима и криминалцима се конфискује имовина и власништво над том имовином прелази у Пензиони и Социјални фонд, као и у Банку за развој Србије. Када им држава конфискује имовину, њима и свим повезаним лицима у земљи и иностранству, онда их пушта затвора.

Нема потребе да праве додатне трошкове држави, него се пусте да раде на слободном тржишту. Потребно је донети и Закон о лустрацији, којим се забрањује бављење политиком свим политичарима који су нас упропастили од 1990 до данас. Предлажем доношење Закона о ревизији приватизације, стечаја, докапитализације и реструктурирања и Закона о заштити интереса мањинских акционара. Потребан нам је и Закон о националним ресурсима, којим се забрањује продаја националних ресурса државе. Закон о Националном инвестиционом фонду ће окупити све акције које грађани добију из дела капитала јавних и јавно-комуналних предузећа. Закон о укидању девизне клаузуле спашава многе породице и предузећа дужничког ропства. Закон о забрани продаје плодног земљишта странцима. Закон о забрани ГМО…

АДМИНИСТРАЦИЈА – Режим је, напокон, признао да 781.000 људи прима плате из буџета.Нису признали да су они запослили последњих годину дана више од 60.000 људи по општинама, агенцијама и јавним предузећима. Седе изманипулисани људи, партијски бирачи, једни другима на глави, тискају се за једним столом и једним компјутером, немају шта да раде, осим да гласају за режим, нервозни су, уплашени да ће остати без посла, да та превара неће дуго трајати, гутају седативе да издрже намћорастог шефа и преживе туробан дан, седе тако и троше паре пореских обвезника, празне већ испражњену државну касу и чекају да их неко избави. Ту агонију треба одмах прекинути. Свима ће бити лакше.

Ако прорачун показује да на буџету треба да остане 350.000 људи, који ће радити пуно радно време и за тај свој рад ће бити плаћени, онда преосталих 431.000 људи треба запослити на другим пословима. Боље је да решимо проблем 350.000 људи и да се усмеримо на оне који нам требају на другим пословима, него да у једном тренутку празног буџета сви остану без примања. То би била трагедија. А то може да се догоди. Понављам, ради бољег разумевања, тих 431.000 људи добијаће просечну плату из привреде, имаће обезбеђено здравствено и пензионо осигурање, добиће бесплатне обуке и тренинге за рад на новим пословима, али неће седети у државним службама да не би правили држави додатне трошкове. Свако ће добити три могућности да му држава обезбеди посао. Три пута ће моћи да бира посао. Уколико одбије, неће моћи да више прима плату од државе, али ће имати бесплатно здравствено и пензионо осигурање.

ПОКРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ – Економски покрет има целовит програм за покретања производње. Ниједна политичка групација то нема. Њихов проблем је што никада ништа нису стварали на тржишту. Нудим грађанима Србије програм брзог привредног развоја, који ће БДП са садашњих 16 милијарди евра, колико он реално износи, подићи на 230 милијарди евра и тако створити материјалну основу за наш национални и духовни преображај. О програму када предамо листу. Требају нам ваши потписи за листу и гласови да стручни људи из ЕП добију могућност да спроведу свој економски програм.

ЗАПОСЛЕНОСТ – Имамо 1.703.107 људи који се воде да су запослени. Њих 250.000 не прима плате или им плате касне месецима. Пад запослености у 2013 је 21.239 или 58 запослених дневно остаје без посла. Како то решити? Политичари су паразити. Они раде само себе, своју родбину и припаднике странке. Свин су запослени о трошку државе. Нудим грађанима Србије програм запошљавања и преквалификације за 3,4 милиона људи. Посао за све. Зато нам треба подршка грађана.

НЕЗАПОСЛЕНОСТ – Према последњим званичним подацима расте незапосленост и на крају прошле године достигла је 763.000 људи, али се процењује да је незапослено скоро милион људи. Незапосленост међу младима је достигла драматичну стопу од 53% и највећа је стопа незапослености у Европи. Политичари немају представу како да запосле толики свет. Нудим незапосленима програм привредног развоја који ће упослити све незапослене. Наравно, морају многи да прођу обуке и едукације за пословање у тржишним условима привређивања. Немамо велике могућности бирања посла.За почетак морамо да радимо све што нам се понуди да станемо на ноге. Развојем Берзе рада

ПЕНЗИЈЕ – Број пензионера је нарастао на 1.722.649. Први пут је број пензионера премашио број запослених. То је – катастрофа за државу. Прошле године се број пензионера повећао за 14.706 или 40 пензионера дневно. Пензија није социјална категорија, како то представљају политичари. Пензије су стечени капитал. Пензије су зарађене. Проблем је што су политичари потрошили Пензиони фонд и тако угрозили живот нашим пензионерима. Ако се настави оваква економска политика, улазимо у опасну зону сумрака када држава више неће моћи да исплаћује пензије. То је реалност. Пензије се исплаћују из све већег задуживања државе. То стање је неиздрживо. Пензиони фонд се може напунити применом Закона о конфискацији имовине, враћањем у ПФ објеката који су подигнути парама пензионера и њиховом тржишном капитализацијом, као и подизањем привреде. Политичари то не знају да ураде.
Позивам све пензионере да на следећим изборима гласају за Економски покрет, јер је то једини начин да осигурају исплату својих пензија, да својој деци и унуцима обезбеде посао и бољи живот. Покретањем производње и запошљавањем се пуни ПФ и обезбеђује сигурност пензије.

КАПИТАЛ И РАД – Нема сукоба капитала и рада. Капитал не може ништа да постигне на тржишту, ако радници то не производе. Капитал мора да буде ослобођен свих бирократских стега, пореза,намета, такса, папирологије и рекетирања, капитал тражи слободно тржиште да се размаше. Рад тражи две ствари: услове рада и цену рада. Берза рада ће регулисати потребе тржишта за радном снагом. Држава ће свима обезбедити бесплатну здравствену заштиту и бесплатно образовање, основна новчана примања и сигурну основну пензију. Све остало мора да се заради на слободном тржишту. Постављамо систем у коме људи могу својим радом и знањем да се богате. Нема уравниловке. Ко ради више, имаће више. Платиће већи порез и моћиће да се законски богати. Држава је богата ако су њени грађани богати.

СОЦИЈАЛА – Ново друштво које градимо треба да буде мешовито друштво у коме се постиже на тржишту ефикасност капитала, али и друштвена одговорност за добробит заједнице. Похлепа и грамзивост тржишних фундаменталиста је потпуно обисмислила државу, нацију, религију, социјална питања и угрозило темеље заједнице. Такво стање је постало неиздрживо. Прети социјални цунами. Социјална револуција опљачканих и обесправљених. Уколико желимо да избегнемо крваву револуцију, коју смо имали са почетка XX века, историјска одговорност наше генерације и нас интелектуалаца је да деламо. Делање подразумева писање и директно учествовање у политичкој утакмици како би се спрећило најгоре. Нудим свеобухватан политички и економски програм за Србију који нас може спасити свих ризика социјалних сукоба у друштву. Способни и вредни људи, који желе да раде на тржишту, моћи ће слободно да се размашу и покажу сву своју креативност и ингениозност, док ће се социјалним програмом обезбедити социјална сигурност свим држављанима Србије. То практично значи да ћемо искоренити просјачење, бескућништво и незапосленост у друштву.

Сви држављани ће имати основну здравствену и пензиону заштиту. Сви ће имати бесплатно образовање. Сви ће добити од државе средства за основне животне потребе достојне човека у XXI веку. Посебни програми ће се урадити за инвалиде и сва издржавана лица. Зар то није поштено од државе? Тако смо трајно решили социјална питања у друштву. Истовремено, ослободили смо енергију креативних људи да се богате и да својим радом на тржишту напуне буџет. Како? Гласајте за Економски покрет да вам покажемо на тржишту како се то ради. Сада је јединствена прилика да се Србија развије великом брзином. Сада и никада више у животу.

Они који раде на светским финансијским тржиштима знају о чему причам. За све вас друге, објашњење следећи пут. Подржите нашу групу грађана, јер имамо знања да спроведемо економски Програм за спас Србије.

Бранко Драгаш

Извор: Таблоид бр. 305, 27. фебруар 2014.

Подаци

This entry was posted on 27. фебруара 2014. by in СЛОБОДНА СРБИЈА.

Кретање

%d bloggers like this: