ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Фашистичка прохибиција и власништво над природом

Замислите свет у коме сви витамини, минерали, лековито биље, екстракти и пробиотици, који су до сада слободно доступни у свакој продавници здраве хране, одједном постају противзаконити, како би могли бити претворени у фармацеутске производе.

Такав свет би могао изгледати као нека врста ноћне море из будућности, али то је тачно она врста света коју фармацеутски лоби полако покушава да створи данас, док потајно граби и патентира све врсте природних материја које су забрањене од стране власти.

 

На пример, гама-хидроксибутерна киселина (ГХБ), је забрањена у САД-у још 2000., јер је ово једињење било коришћено од стране неких криминалаца који су починили силовања. Пре његове забране, ГХБ (иначе сасвим природно једињење пронађено у људском нервном систему), безбедно је коришћена као седатив, нарочито код жена теком порођаја. Но, ГХБ је на крају категоризована од стране савезних власти у 1. категорију депресаната што су образложили могућношћу да ово једињење буде злоупотребљено (а то би се могло рећи за сваку материју која постоји).

Тачно у време када је ГХБ била забрањена, фармацеутска индустрија је ФДА агенцији поднела захтев за нови огледни лек, у којем су тражили одобрење за истраживање ГХБ-а, која је такође позната као натријум-оксибат, као потенцијални третман за нарколепсију. 2000. године, исте године у којој ГХБ забрањен, одел ФДА, поднео је апликацију за нови лек за натријум-оксибат, и тај захтев је одмах добио приоритетан статус за ревизију.

Натријум-оксибат је 2002. добио службено одобрење од ФДА као лек за катаплексију код болесника с нарколепсијом, а материју је касније преузела Jazz Farmaceutika и променила назив у “Xyrem”. Овај лек, који није ништа више него препаковани ГХБ, сасвим природна материја која је некада била доступна свуда без лекарског рецепта, данас се продаје у само једној онлајн апотеци и то преко рецепта уз плаћање у износу од 1750 $.

Наравно да ово патентирање сасвиме природног једињења није јединствени случај, владе и фармацеутски лобији често иду руку под руку са забранама природних материја и последичним патентирањима, што можемо видети и у случају пиридоксамина, природног облика витамина Б6. Он се природно налази у многим биљним и животињским изворима, а од стране ФДА у 2009. је проглашен леком, што значи да произвођачи суплемената више не могу користити овај витамин у својим формулама. Произвођачи таквих додатака могу бити ухапшени и затворени због илегалне трговине лековима.

Класична игра забрани биљку – промовиши лек, догодила се и с ефедром, традиционалном кинеском биљком познатом као Ксуанг. ФДА је забранила биљку, рекавши да је „опасна у било којој дози“, али фармацеутски препарати који садрже исте те молекуле (ефедрин) продају се у свим апотекама без рецепта и доступни су чак и деци. Корпорација позната као САД такође поседује и патент, добијен 2003., за канабиноиде који се налазе у марихуани. УС Патент 6630507, под називом „Канабиноиди као антиоксиданси и неуропротектори“, даје ексклузивна права интелектуалног власништва за канабис савезној влади и њеном савезнику – фармацеутској индустрији, који раде прековремено за развој патентираних лекова за лечење свих врста болести.

Потпуно је лицемерно објашњење у овом патенту које каже: „Канабиноиди су се показали да имају антиоксидативна својства, која се не односе на НМДА рецепторе антагонизма. Ово ново пронађено својство чини канабиноиде кориснима у лечењу и профилакси разних болести повезаних с оксидацијом попут исхемијских, сенилних, упалних и аутоимуних болести“. Ово је очигледан доказ да прохибиција марихуане служи приватном уместо јавном интересу.

Актуелан је случај у којем компанија Нестле настоји да монополише и контролише природно доступну биљку. Према патентном поднеску, Нестле потражује власништво над Nigellom sativa, или чукоретом (црни ким), због „прехрамбених интервенција код људи с алергијом на храну“.

Корпоративни портпарол Нестле-а је изјавио да је право на патент поднесено Европској патентној канцеларији у САД-у, Јапану и Кини. „Патент потражује коришћење једињења који стимулишу опиоидне рецепторе за припрему препарата за лечење или спречавање алергија на храну“, наводи портпарол. Ради ли то Нестле због тога што жели да осигура доступност лековите биљке широм света? Наравно да не. Са одобреним патентом на чукорет, Нестле ће имати могућност да тужи сваког ко узгаја и продаје ову биљку или екстракте без претходног одобрења од стране корпорације Нестле. У раду који је објављен у 2012., Нестле научници кажу да су „открили“ лековитост биљке Nigella sativa. Ово је тотални апсурд будући да је лековитост чукорета позната кроз историју и као лек се користи широм света.

Nigella sativa је историјски вредна, те се као и марихуана и многе друге лековите биљке користи већ вековима. Њено уље од црног кима одржава здравље популације у Азији, на Блиском Истоку и у Африци. Семенке и уље из биљке користе се као додаци прехрани. Антисептичка својства семена лече цревне паразите. У спољној употреби, уље лечи апсцесе и хемороиде. Биљку су користили још и древни Египћани, Грци и Римљани.

Но похлепној лудости није ни ту крај – извршни директор Нестлеа Петер Брабецк је у интервјуу изјавио да корпорације попут Нестлеа, треба да контролишу питку воду како би је сачували за будуће генерације, те тврди да ВОДА НИЈЕ ЉУДСКО ПРАВО! Нестле, и њен председавајући отворено подупиру и ГМО (наравно) те се противе означавању ГМ производа налепницама тврдећи да су ГМО заправо здрави. Притом, предлог приватизације сваке капи воде на планети упоређују с Монсантовим генетски модификованим организмима. Компанија такође има дугу историју занемаривања здравља и злоупотребљавања својом флашираном водом, уз за њих само успутне догађаје који девастирају околину и здравље људи, они зарађују неверојатних 35 милијарди долара годишње и то само од продаје.

У извештају Corporate Watch наводи се: „Нестлеова производња минералне воде укључује злоупорабу угрожених водних ресурса. У Serra da Mantiqueira, регији Бразила, прекомерно испумпавање подземне воде која има висок садржај минерала и лековита својства, резултовало је осиромашењем извора и дугорочном штетом“. Сад замислите приватизацију СВИХ извора питке воде на свету… Па замислите да се велике компаније досете да би могле патентирати и право на ваздух. Није то незамисливо, јер у свету коме владају психопате ништа није немогуће. Уколико будемо ћутали.

Боља едукација и информисање о природним лековитим својствима биљака као и о уопштеној вредности природе која нас окружује може бити добар почетак. То би могло помоћи да људи почну да мисле својом главом и да схвате да је моћ природе незамењива, као и да је она та која је савршена. Ми нисмо, понашамо се неодговорно према својој околини, а могли би живети у складу с њом, здрави и срећни.

Ако ћутимо, само климамо главом и прихватамо све како јесте без промишљања, сви смо саодговорни за стање у којем живимо.

Ирена Дујмушић

Подаци

This entry was posted on 9. априла 2014. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: