ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Знаци немања страха Божјег

 

Почетак мудрости – страх Господњи

Питали блаженог Петра: Шта је страх Божји? Он одговори: Ко се нада ма у кога другог осим у Бога, тај нема страха Божјег.

Арсеније Велики говорио је о смрти свакоме ко би му дошао: сети се своје смрти и имај страх од Бога! Па када је архиепископ александријски Теофил био на самртном часу, он се сети светог Арсенија и узвикну: „Благо теби, Арсеније, што си се увек сећао овог часа!“

Блажени Илија рекао је: Ја се плашим три ствари: прво, кад буде душа излазила из тела; друго, кад престане Богу и треће, кад се буде призносио Последњи суд.

Свети Антоније говорио је ученицима својим: Треба се одрећи овога живота, па живети само за Бога, сећати се смрти и имати страх Божји.

Кад се Аврам преселио у земљу обећану са женом саром, прво је купио земљу за гробље и направио себи гробницу (Постање 23).

Питали светог Макарија зашто је тако сув. На то он одговори: „Кад човек очишћава свој ум страхом Божјим, тај страх једе и суши тело његово“.

У Светом Писму пише: Почетак мудрости јесте страх Господњи. Овај страх од Бога није исто што и страх од непријатеља. то је као страх од пријатеља кога смо увредили. Неки кажу: Како то да имамо страх од Оца свог небесног? Онако исто како деца имају страх од свог родитеља, кад прекрше заповест његову.

Знаци немања страха Божјег

Ако претрпиш губитак, или ма на који начин будеш лишен ствари које теби припадају и тиме се ожалостиш, немаш страха Божјег.

Ако те хвале и ти са задовољством примаш похвалу – немаш страха Божјег.

Ако о теби кажу што неистинито и ти се смутиш – немаш страха Божјег.

Ако у разговору са браћом тражиш да твоја реч буде изнад речи других – немаш страха Божјег.

Ако практикујеш да посећујеш славне овог света, да би направио познанства и пријатељства са њима – немаш страха Божјег.

Ако се не обрати пажња твојим речима и ти се нађеш увређен због тога – немаш страха Божјег.

Побројани знаци показују, да је жив стари грешни човек у хришћанину, који је њиме загосподарио.

.

Свети владика Николај Охридски и Жички

Подаци

This entry was posted on 22. априла 2014. by in ДУХОВНА РИЗНИЦА.

Кретање

%d bloggers like this: