ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Фашизација интернета

…када су схватили да губе битку на ратишту које су сами направили – глобалисти су решили да играју још прљавије…

Замишљен и реализован као средство слободне комуникације, који је у почетку тихо и стидљиво ушао наше животе – интернет се претворио најпре у НСА (National Security Agency) и ФБИ базично средство за прикупљање иформација о „остатку света“ (то је израз који англо – амерички глобалисти користе за осталих 95% људске популације) – преко својих „ћерки фирми“ типа фејсбука, твитера, гугла и највећег светског „малвера“ – виндоуз оперативних система, да би на крају цела та прича добила и јавни епилог, после пар година „прозивања“ од стране Анонимних – када је у интервјуу чак и директор НСА признао да су „јаху, гугле, фејсбук и остали не само били свесни програма за надзор, већ и да су добровољно давали приступ свим подацима својих корисника“.

Интернет је полако, али сигурно успео да скине са трона најпре штампане новине, затим и саму телевизију, а када је новом светском поретку „дошло из дупета у главу“ да са својим мулти – милијардерским државним информативним огласима типа ЦНН, ББЦ  и осталима тог типа губе информативни рат од стране малих, независних али итекако добрих сајтова и шачице Анонимних – „демократски“ су решили да укину интернет као такав.

Низ закона које доносе у задње време FCC (Federal Communications Commission) TPP (Trans Pacific Partnership) и остали, као и „психиолошка припрема“ популације од стране мејнстрим медија – уводе нас не само у жестоку цензуру интернета, и саме слободе комуникације, већ и индиректно гашење велике већине мањих сајтова, свеједно информативне, политичке, научне или рецимо – уметничке природе. Ту је и фамозни предлог „треће личне грешке“, где ће сам ИС-провајдер имати не само право, већ и обавезу контроле постовања, објављивања, преузимања – да скратим, једном речју: ПОДОБНОСТИ, и након „треће личне“, следи искључење са интернета, гашење сајтова, онемогућавање не само слободне, већ – било какве – комуникације.

Да ли треба да понављам да је први корак фашизма ограничавање слободе говора и изражавања? Да ли треба да поновим да су Анонимни своју „кампању“ започели баш из тих разлога? Да ли треба да кажем да, након овога – неће бити ни Анонимних, ни слободе, ни комуникације, ни научне, уметничке или било какве друге комуникације – осим ако она не буде процењена као „подобна“.

О шпијунирању и злоупотреби података не треба трошити време, све те америчке друштвене мреже су зато и направљене, они су се накупили већ довољно ваших – и мојих, нажалост – података, све то стоји уштековано на неком серверу „тамо далеко“, сваки ваш пост, објава на фејсу, сваки ваш мејл, ваш твит – аналитички подаци ко је објавио, одакле, са које локације, који оперативни систем, хардверске спецификације, итд – све то стоји чак и ако обришете профил, чак и ако одмах обришете саму објаву, чувају то они добро, за сваки случај..

Да ли треба да кажем да су неки већ били осуђени због постовања? Клинац из енглеске, љут што су га издрндали на аеродрому пусти неки бзв пост на твиту – из зезања, мурија на врата, клинац на суд, па пар година мардеља – без зезања. Или треба да понављам да су због пар лоше протумачених постова на фејсу и код нас у Србији(ци) људи губили посао, били затварани и суђени као криминалци? Али, добро, истини за вољу – у овој лепој нашој Србији(ци) нико се подуже времена није бавио заштитом приватности личних информација, слободом, људским правима – осим ако нису неки педери у питању, или неке брадате транџе..

Ко и како прислушкује и скупља информације у Србији(ци)? Ко год и како год хоће, од самих администратора Телекома, рецимо – који на сваком АДСЛ рутеру оставе порт 445 видљив – ради лакшег приступа вашем рачунару, из ових или „оних“ разлога..од сваке полуписмене залудне смрдљуше у Теленору или Випу која вам може скидати листинг позива кад јој се прохте – значи, ко је кога звао, на који број, која локација, базна станица мобилне телефоније, сваки ваш смс – уопште није ваш, то ви само тако мислите.. Да не почињем о фамозној „препоштеној“ мурији, која уместо да гања мафијаше који вас рецимо – или вашу породицу – уцењују за неки „рекет“, а мурија само укуца на њихов апарат ваш број мобилног, лоцира вас у 10-ак метара, или једноставно ако им досадно они „стисну дугменце“ и без проблема преко вашег мобилног чују сваки ваш разговор чак и када га не користите, када сте у кући, стану, са пријатељима, породицом  – па онда те информације проследе колегама „мафијашима“. Или, рецимо неког „шиптара-трафикара“, који је са свеже (и повољно) купљеном дипломом, као политички подобан, одмах прешао са трафике у банку, за плату од 100 и плус тисућа РСД, који редовно на месечној бази проверава све ваше уплате и исплате на рачуну…

Поента: ваши подаци – уопште нису ваши… то се само тако каже…

Како заштитити приватност

Најпре да разјаснимо: апсолутна приватност на итнернету не постоји, нити је можете сачувати – постоје само начини на који ћете повећати своју приватност, обезбедити колико-толико своје податке, они који очекују неки “чаробни штапић” нека не губе време читајући текст до краја… Схватите да живимо у времену “великог брата”, коме је најважнија ствар да зна све о нама; да живимо у свету где је (према анонимним изворима) чак и у Србиј(иц)у у априлу прошле године стигла фамозна “призма” – PRISM – али, да почнемо…

Лекција број један: заборавите “Виндоуз” оперативне системе – то је највећи спајвер и најраспрострањенији вирус који постоји на планети, направљен од америчке фирме, за потребе америчких тајних служби, који без проблема имају приступа свим компјутерима на којима је инсталиран – било да га плаћате, или користите “бесплатно”, мој први савет је: заборавите “вин”. Постоје гомиле Линукс-ових бесплатних “freeware” платформи које су системски много мање захтевне, у раду дупло брже, и много сигурније за вас; моја препорука су: Линукс Минт, Убунту, Кубунту, или Опен Сусе. Уз све пакете иде инсталиран “офис” пакет, тако да се ни ту ништа не мора плаћати, ни лиценцирати – апдејтовање је лако, а уз сваки иде гомила исто бесплатног софтвера; све неке ствари од фотошопа или корела – које успешно замењује “Гимп”, до програмерских алатки као што је ПајЧарм, “КјуT Креатор” или НетБинс – све је то у Линуксовом свету бесплатно..

Безбедност система и заштитни зид: имате доста бесплатних програма за Линукс-ове платформе: АВГ антивирус, КламТК, Комодо, ту је и уграђен “фајервол” у систем, који се активира са једноставном командом у терминалу (sudo ufw enable), заборавите “виндоуз” и решили сте сами себе велике главобоље – верујте на реч.

Интернет експлорер? Заборавите – нећу улазити у детаље овде, али рецимо: то је најнебезбеднији прегледач интернета. Постоје “freeware” као што су Гугле-Хроме, Мозила ФајерФокс, Хромијум или рецимо – најбезбеднији и немогућ за праћење “Тор” прегледач (немојте га користити за логовање на друштвене мреже, или чување лозинки – за крстарење интернетом је савршено невидљив).

Емаил клијент, поново: заборавите Оутлук, Хотмаил и слично – Мозила Тандер је много боља и сигурнија опција. У ово време активног и редовног “гвирења” у вашу електронску комуникацију од стране “великог брата”, једноставно – и, исто тако бесплатно решење се зове ГнУ ПГ, за криптовање ваше електронске поште, ту је такође бесплатна “Клеопатра” за криптовање ваших података или фолдера на рачунару. Недостаје вам виндоуз муви-мејер? Ту је бесплатни ПиТиВи или КденЛиве, са којима скоро професионално можете правити филм.

Што се самог налога за електронску пошту тиче, схватите најпре основе како све функционише: конкретно, у Србији, сваки провајдер вам остави један порт “видљив” (обично је у питању порт 445), ради даљинског приступа, било ради “римоут асистенс” када вам модем не ради, или из неког другог разлога. Сама ваша пошта је прилично “отворена” свакоме ко има приступ администрацији на систему ваших провајдера, ту чак говорим и о нижим, административним поштанским радницима, са средњошколским образовањем, или чак и без њега, постављених по рођачко-политичкој или каквој другој линији, сви ти ваши неки приватни подаци – уопште нису ваши… Зато су паметни људи и измислили ГнУ ПГ, кога сам већ поменуо. Беслпатни налози електронске поште: Гугл Мејл, дефинитивно – за разлику од мс хотмејла, дозвољава слање и примање криптованих порука, добијате 15.Гб бесплатног “клауд” диск-простора, има високу сигурност, и – можете отворити колико хоћете, додавати налоге, имати бесплатан “блогер”, стајати добро у гугл претрази…

Друштвене мреже, или, како ја волим да зовем “а шта ми је то требало у животу”. Почнимо од најпознатије: фамозног фејсбука – направљен од несвршеног студента и, искрено, не нарочито доброг програмера, који је од “дрипца без кинте” преко ноћи постао мулти-милијардер, “амерички сан” који је постао јава, чак је  и филм снимљен по њему, запитајте се – да ли је то баш све тако лако? Ако постоји фин и суптилан начин прикупљања информација од људи широм света, где нећете морати чак никоме ни да “хакујете” у компјутер, а имаћете увек јасан увид у све податке његовог живота – онда је то дефинитивно фејсбук. Сваки ваш пост, ваша објава, фотографија, књига коју сте прочитали, ваш број телефона (за оне који користе преко таблета или смартфона: фејсбук има приступ вашим контактима, бројевима у именику, листи позива, вашој камери, итд), сваки ваш “чет” са девојком, дечком, другом, колегом – све то остаје на НСА серверима: за сва времена. То је разлог зашто сам ја “угасио” фејсбук – остала само страница, профил више немам, кога занима шпијунирање или хаковање моје приватности – само напред, пуно среће.

Слична ситуација је и са свим другим важнијим америчким мрежама, укључујући ту и твитер, мајспејс, чак и мој омиљени Гугл – сви они дају пун приступ својим серверима  – и вашим подацима “великом брату”. У одбрану “Гугла” – претраживач држи 85% претраге целог интернета, тако да, било шта да радите, а да неко други треба да нађе тај ваш рад: значи, било да пишете, или сликате, бавите се фотографијом, веб-дизајном, имате фирму, компанију, фабрику, фризерски салон, свеједно – без Гугла, не постојите, тако да – некад понешто и мора да се занемари..

Да ли ће ваша приватност, ако послушате ове моје савете да буде заштићена у потпуности? Не, наравно – али ће бити много заштићенија него што је била пре, будите сигурни. Да ли ћете полушати савете – одлука је само ваша, а:

Знање је бесплатно !

.

Периша Рељић

Извор: ИНФО анонимни

Подаци

This entry was posted on 1. јула 2014. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: