ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Англоционисти

„Да бисте знали ко влада над вама, једноставно сазнајте кога вам није дозвољено да критикујете“
Волтер

.

Драги нови-на-овом блогу пријатељи,

Зашто ја говорим о „Англоционистима“? То су ме питали много пута, зато ево посебног поста на ту тему, који ће, надам се, објаснити ово једном за свагда.

 

1) Англо

САД у Империји. Са око 1000 база у иностранству (мада то зависи шта се подразумева под војном базом), и несумњиво месијанском идеологијом, већим буџетом за одбрану … напад од остатка планете заједно, 16+ шпијунских агенција и свеприсутним доларом – нема сумње да су Сједињене Америчке Државе планетарна империја. Откуд САД империја ? Од Британске империје. Осим тога, Америчка империја је стварно заснована на одабраној групи држава – земаља ЕШАЛОН-а: Аустралији, Канади, Новом Зеланду, Великој Британији и, наравно, САД. Шта ове земље имају заједничко? Све су остаци Британске империје, у свима се говори енглески. Обратите пажњу на то да Француска, Немачка и Јапан нису део ове елите, иако су вероватно исто тако или важније за САД од, рецимо, Новог Зеланда, а и далеко су моћније земље. Тако да је „Англо“ део неспоран. А ипак, иако је „англо“ етничко / језичко / културна категорија,  док је „ционистички“ политичко / идеолошка, веома ретко ми се приговара што говорим о „Англима“ или „Англосфери“.

2) Ционисти

Узмимо (хипер политички коректтну) Википедијину дефиницију речи „ционизам“ (или Zemlja Izrael – Wikipedia, slobodna enciklopedija – Википедија, слободна енциклопедија – прим. прев.) : то је „националистички покрет Јевреја и јеврејске културе који подржава стварање јеврејске домовине на територији дефинисана као Земља Израела“. Очигледно, нема везе са САД, Украјином или Тимбукту, зар не? Али размислите поново. Зашто је Јеврејима – било да су дефинисани кроз религијску или етничку припадност – уопште потребна домовина ? Зашто не могу да живе тамо где год да су рођени, као будисти (религија), или афрички Бушмани (етницитет) који живе у различитим земљама? Канонски одговор је да су Јевреји свуда прогоњени и да због тога треба да имају своју домовину, да послужи као сигурно уточиште у случају прогона. Без улажења у питање зашто су Јевреји свуда прогањани и, по свему судећи, вазда, ово образложење јасно указује, ако не на неизбежност још више прогона, онда, у најмању руку, на велику опасност од тога. Хајде да то прихватимо демонстрације ради и видимо шта то, повратно, имплицира. Прво, то подразумева да су нејевреји инхерентна претња Јеврејима и да су сви барем потенцијални антисемити. Претња је толико озбиљна да се мора створити домовина без гоја (Талмуд: Само су Јевреји достојни назива људи, а ГОЈИ (нејевреји, Аријевци), воде порекло од злих духова, имају право да се називају само свињама. – прим. прев.), као једини, најбољи и последњи начин да се заштите Јевреји широм света. Ово, опет, подразумева да континуирано постојање ове домовине постаје виталан и незаменљиви приоритет свих Јевреја у свету, да не би изненада избили прогони а они немају где да оду. Осим тога, све док се сви Јевреји коначно не „успну“ у Израел, боље им је да буду веома, веома опрезни, јер би буквално сваки гој око њих у сваком тренутку могао кренути с каквим геноцидним антисемитизмом. Отуда све анти-антисемитске организације a la АДЛ (Антидефамациона лига) или Савез јеврејских студената Француске (Union des Etudiants Juifs de France), Бетар клубови, мрежа сајанима, итд. Другим речима, далеко од тога да је локални „има везе само са Израелом“ феномен, ционизам је светски покрет чији је циљ је да заштити Јевреје од по свему судећи неизлечивог антисемитизма остатка планете. Како га је Израел Шахак исправно идентификовао, ционизам постулира да Јевреји треба да „мисле локално и глобално делују“, а кад треба да изаберу политику,  увек да себи поставе круцијално питање: „Да ли је то добро за Јевреје?“.

Иако до сада фокусиран само на Израел, ционизам је заиста глобална, планетарна идеологија, која, недвосмислено, читаво човечанство дели у две групе (Јевреје и гоје), идеологија која подразумева да су сви други потенцијални геноцидни манијаци (што је расистички) и верује да је спашавање јеврејских живота квалитативно другачије и важније од спашавања гојимског (опет расистички). Свако ко сумња у жестину ове одлучности треба да пита неког Палестинца или проучи празник Пурим, или обоје. Још боље, читајте Гилада Ацмона и погледајте његову дефиницију онога што је бриљантно назвао „предтрауматским стресним поремећајем“.

3) Англоционисти

Британска империја и ране САД су некада скоро од „зида до зида“ биле англо. Наравно, Јевреји су имали јак утицај (у банкарству, на пример), али за ционизам се није марило, не само међу нејеврејима, већ и међу америчким Јеврејима. Осим тога, религиозни Јевреји су често били веома непријатељски настројени спрам идеје секуларног Израела, док секуларним Јеврејима није било стварно стало до овог квази библијског појма. Други светски рат је дефинитивно дао огроман подстицај ционистичком покрету, док је питање Холокауста, како је Норман Финкелштајн објаснио, постао централни јеврејски дискурс и идентитет тек много година касније. Нећу улазити у историју успона на власт Јевреја у САД, али, угрубо, од Форда до Џ.В. Бушових неоконзервативаца је био постојан. Обама их је на почетку истиснуо, али су се вратили на задња врата. Сада се само поставља питање да ли амерички Јевреји имају већу моћ од америчких Англа или је обрнуто. Пре него што наставим, дозволите ми да одмах кажем да ја не говорим о свим Јеврејима или свим Англима – мислим на горњих 1% у оквиру сваке од ових група. Осим тога, ја не верујем да тих 1% Јевреја брине више о Израелу или 99% Јевреја него што горњих 1% Англа мари за САД или англо народ. Дакле, моја теза је:

Америчку империју води 1% (или мање), елита која се може назвати „дубока држава“, која се састоји од две главне групе: Англа и Јевреја. Ове две групе су на много начина међусобно непријатељски расположене (као СС и СА или троцкисти и стаљинисти), али деле: 1) расистички поглед на остатак човечанства; 2) месијанску идеологију; 3) изузетну склоност ка насиљу; 4 ) опседнутост новцем и похлепом и њиховој моћи да корумпира. Тако да готово увек делују заједно.

Сада ово може изгледати елементарном ствари, али толико је људи превиђа, да ћу морати да је експлицитно наведем: рећи да америчку елиту чине Англи и Јевреји не значи да су већина Англа и Јевреја део америчке елите. То је „straw-man“ аргумент (свесна грешка – прим. прев.) који намерно игнорише некомутативно својство моје тезе и претвара је у расистичку изјаву којом се оптужује већина/сви Англа или Јевреји за којекакво зло. Па да будем веома јасан:

Када говорим о Англоционистичкој империји, мислим на доминантну идеологију једнопроцентне елите, елите која је за ову империју „дубока држава“.

Узгред, постоје нејевреји ционисти (Бајден, по сопственим речима) и има (доста) антициониста Јевреја. Исто тако, постоје неангло империјалисти и има (доста) антиимперијалиста Англа. Говорити о „нацистичкој Немачкој“ или „совјетској Русији“ ни на који начин не имплицира да су сви Немци били нацисти или сви Руси комунисти. Све ово значи да је преовлађујућа идеологија ових народа у одређеном тренутку била национал-социјализам и марксизам, то је све.

Моје лично мишљење

Прво, ја не верујем да су Јевреји раса или етницитет, да „Јеврејин“ означава етничку припадност. Увек сам сумњао, али ме је тек читање Шлома Санда у то уверило. Јевреје такође не одређује религија (највише их је/многи су секуларни). Јевреји су племе. Група којој се може придружити (Елизабет Тајлор) или је напустити (Гилад Ацмон – Гилад Јацмон: Сукоб цивилизација | Магацин). Другим речима, ја „јеврејство“ видим као културу, или идеологију, или ствар васпитања или штагод, само не као нешто засновано биолошки. Потпуно се слажем са Ацмоном када каже да су Јевреји расисти, али не и раса. Друго, ја чак и не верујем да је концепт „расе“ правилно дефинисан и, самим тим, да има било какво објективно значење. Зато не правим разлику између људских бића на основу недефинисаног критеријума. Треће, бити (или не) Јеврејин је ствар избора – припадати, поштовати и подржавати племе (световни Јевреји) или религију (јудејци). Сваки избор подразумева одлуку и стога је легитимна мета за преиспитивање и критику. Четврто, ја верујем да ционизам, чак и секуларан, инструментализује вредности, идеје, митове и етос рабинског јудаизма (званог „талмудизам“ или „фарисејизам“) и да су обе идеологије расистичке по својим основним вредностима и претпоставкама. Пето, ционизам и нацизам су близанци рођени из исте гадне материце: европског национализма 19. века (Брехт је био у праву: „‘Стомак је још плодaн да звер искочи“). Нацисти и ционисти се могу мрзети из дна душе, опет су близанци. Шесто, одбацујем сваки и све облике расизма као порицање наше заједничке човечности, порицање слободе избора за свако људско биће и – јер сам православни хришћанин – као тешку јерес. За мене, људи који су изабрали да се идентификују са, и као, Јевреји нису инхерентно различити од било ког другог човека и не заслужују ништа више ни мање права и заштите од било ког другог људског бића.

Иако су моји читаоци огромном већином Англи, напомињем да се они скоро никад не жале на „Англо“ део моје „Англоционисти“ дескрипције. Примедбе се највише односе на део „ционисти“. Можда ћете желети да добро размислите зашто је то тако и шта нам говори о врсти моћи какву ционисти имају над владајућом идеологијом. Да није та моћ разлог зашто је (отворено расистички и истински геноцидални) израелски премијер добио веће овације у Конгресу (29) од америчког председника (25)?

Неке примедбе:

Питање: Знаш ли да звучиш као нацистички / задригли / расистички / идиот / итд. ?
Одговор: Не занима ме. Ја не пишем овај блог за зомбије испраних мозгова .

Питање: Знаш ли да одбијаш људе ?
Одговор: Ако их одбијају истина и коришћење тачних дескрипција, онда овај блог није за њих.

Питање: Знаш ли да вређаш Јевреје ?
Одговор: Само оне који мисле да се њихове идеје не смеју оспоравати и критиковати.

Питање: Али ви ћете изгубити читаоце !!?
Одговор: Ово није такмичење у популарности.

П: Твоје намере могу бити добре, али се лако могу погрешно протумачити, зар не ?
Одговор: Шо је разлог зашто бирам речи веома пажљиво и строго.

Питање: Али зашто си тако тврдоглав у овоме?
Одговор: Јер ми је мука и уморан сам од оних који су на власти а крију се у мраку: хајде да их покажемо и слободно изазовемо. Како можеш изазвати скривено?

Питање: Али ја сам hasbarachnik и треба да те убедим да престанеш да користиш „Англоционисти“ !!
Одговор: Дигни ти лепо руке од тога и нађи неког другог. Опет ће те платити.

Глас коректности: Имам много бољи термин.
Степски соко: Одлично! Онда га користи на свом блогу

И то је то, за сада.

Заправо није, постоји још једна ствар, кад смо већ код тога:

Отворена порука онима који приговарају мом начину коришћења члана „the“ испред речи „Украјина“: пре предавања другима, научите руски и нешто о историји Украјине

У закључку, изјашњавање о кривици: можемо ли, молим вас, да сада престанемо с овим глупостима ? Има много пречих ствари за анализирање и бригу од мог коришћења овог или оног израза, речи или описа. Ако вам се не свиђа – супер. Само зaмислите да грешим, што често чиним, тако да се немојте вређати. Можемо ли престати да се претварамо да су Јевреји и јеврејска питања најважнија ствар у универзуму и да се позабавимо стварно важним питањима?

Хвала,

The Saker

ПС: ВАЖАН ДОДАТАК: ви сте више него добродошли да коментаришете ову тему и можете рећи све што желите, али ја сам изгубио превише времена на овакве глупости. С обзиром да нисам Јеврејин, ја не морам да учествујем у било каквој етноцетричној идеји изузетности и самовеличању и то је разлог зашто сам рекао да тема Јевреја и јеврејска питања нису најважнија ствар на свету, барем не за мене. Тако да нећу одговарати на коментаре на овај пост, извините. Опрезан довољно – и даље се гадим расизма у свим његовим облицима, па и антијеврејског расизма (чак и ако Јевреји нису раса!), тако да се не смарајте постављањем дугачких антијеврејских тртљарија, јер их све чека /dev/null. Засновани на чињеницама, логични и на други начин субстантивни коментари су, наравно, не само добродошли, већ и пожељни. Расистичка срања, да простите, нису.

Извор: The Vineyard of the Saker: AngloZionist: Short primer for the newcomers
Превео: Александар Јовановић

.

Подаци

This entry was posted on 5. септембра 2014. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: