ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Глобалистичка глоба – порез на сунце

Светски политичари пуни су фраза о борби против глобалног загревања и еколошким, обновљивим изворима енергије (уместо загађивача попут угља, нафте, гаса, дрва…). Енергија ветра, сунца, воде – све је то (на речима) оно што треба развијати.

Међутим, на делу – ствари и не стоје тако, поготово када је у питању Европска унија. Сетимо се недавног случаја словеначког пензионера Јожеа Прапера. Он је на кров породичне куће поставио малу соларну електрану и – зато ће морати да врати новац који је примао последње три године. Наиме, током те три године он је производио струју, чиме је задовољавао половину кућних потреба за енергијом. Овај пензионисани електроинжењер из Вузенице изјавио је да се нада да ће правладати разум и да му пензија ипак неће бити одузета и објашњава да га нико није обавестио да се власници мини електрана законом третирају као „мали предузетници”, „што је неспојиво са статусом пензионера”.

Добра намера да промовише обновљиве изворе енергије тиме што је први у свом крају поставио соларну електрану – обила му се о главу. Без обзира на то што је протеклих година плаћао порезе и доприносе на електрану (која, узгред, месечно призведе струје у вредности од свега 100 евра), остаће без пензије, уколико на суду не докаже да на њу има право, или ако се у међувремену не донесе закон који би производњу енергије из обновљивих извора допуштао и пензионерима.

Ни у Шпанији није ништа боље што се тиче односа према еколошким изворима енергије. Прошле јесени најављено је увођење новог пореза на соларну енергију, а власници соларних панела више нећи смети да продају вишак енергије, тако да су, кажу, многи инвеститори у овој области доведени на ивицу провалије. С обзиром на то да је влада ове државе донедавно подстицала управо развој соларне енергије, многи су одлучили да инвестирају у ову област. Међутим, испоставило се да су се такви људи нашли – пред финансијским колапсом. Најављено је и да ће влада Шпаније спречити људе да производе сопствене соларне панеле – тако што ће сви панели бити повезани на државну мрежу, а свако ко то одбије могао би да плати огромну глобу.

А ево и најновијих вести: путем Шпаније иду и Немачка и Аустрија. И ове државе су последњих година давале субвенције људима који су користили соларне панеле. Мноштво њих је прихватило помоћ и набавили су скупе колекторе, а и многи привредници су радили на томе да своја постројења „прикључе” – на сунце. Аустрија „мења плочу”: донета је одлука да се почне са наплаћивањем „пореза на сунце”, који ће износити 1,50 евроценти по киловат сату. Они који умеју да „читају између редова” закључили су да је то од почетка и био план: подстаћи људе да пређу на обновљиве изворе енергије, а затим им то – наплатити. Прича се да ће ускоро сличан порез бити уведен и у Немачкој (ма, где би Меркелова…). У страној штампи наводи се да су Аустријанци шокирани потезом, јер се осећају превареним: „Прво су нас намамили да се пребацимо на колекторе за сакупљање бесплатне сунчеве енергије, а сада желе да нам ту енергију наплате”.

Где је крај? Бескрупулозни владари света вероватно ће наћи још начина да наплате народу порез на живот. Зашто не би били уведени порез на воду и на ваздух? Једино је то још преостало…

.

Споменка Милић

.

Подаци

This entry was posted on 4. октобра 2014. by in ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ.

Кретање

%d bloggers like this: