ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Невоље нас подучавају

Pastir Dobri - PoiminKalos


”…Бог сваке утехе, који нас теши у свакој невољи нашој да бисмо МИ МОГЛИ ТЕШИТИ оне који су у свакој невољи, утехом којом нас саме утеши Бог; да као што су страдања Христова обилна у нама, тако је кроз Христа ОБИЛНА И УТЕХА НАША.” (2. посланица Коринћанима 1, 4 – 5)


Највећу подуку добијамо кроз животна страдања и најбоље знање којим можемо послужити и другима, долази од наших проблема и мучних животних периода. Ни приближно толико поуке не можемо стећи из својих талената, нити јаких страна нашег карактера, колико од болних животних периода.

Најизраженији пример је апостол Павле. У 2. посланици Коринћанима апостол Павле говори да је био у таквом животном периоду када је био спреман да одустане од свега. Наиме, осећао се толико обесхрабрено и разочарано да му се чинило да је спреман да се савије негде у углу и умре. А био је један од највећих хришћана (после Христа).

Али, апостол Павле нам поручује; ”Благодат нам и мир од Бога, Оца нашега и Господа Исуса Христа. Благословен Бог и Отац Господа Исуса Христа, Отац милосрђа и Бог сваке утехе, који нас ТЕШИ у свакој невољи нашој да бисмо МИ МОГЛИ ТЕШИТИ оне, који су у свакој невољи…” (2. посланица Коринћанима 1, 2 – 4)

Ко може више саосећати у болу другог, од оног који је прошао исто? Ко боље може помоћи родитељима са децом са специјалним потребама, од родитеља који имају исто такво дете? Ко боље може утешити и охрабрити човека, који је банкротирао од човека, који већ прошао кроз банкрот? Ко боље може ублажити тугу разведене особе од оне особе, која ја некад и сама прошла кроз развод? Ко може више помоћи и боље разумети особу која је малтретирана у детињству, од особе, која је и сама прошла кроз такве муке?

Не одбацујте своју животну патњу и бол! Ако је скривате, ништа добро не можете учинити. Али ако сте искрени са Богом, пред собом и пред другим људима, Бог може искористити ваше искуство са тим што вас је страшно болело, мучило вас и искушавало. Бог поручује; ”Не можеш променити шта ти се десило. Али Ја то могу искористити тако да буде на корист и теби, и Мојим плановима. Када будеш спреман да са другима поделиш поуку, коју си добио кроз своју патњу и страдање, Ја ћу то искористити да би се помогло и теби, и другима, који су у истом таквом страдању”.

Наша болна животна искуства су много драгоценија него што то можемо и замислити. Зато можемо бити поносни на ове значајне животне лекције.


”…хвалимо се у невољама, знајући да невоља гради трпљење, а трпљење искуство, а искуство наду; А нада не постиђује, јер се љубав Божија излила у срца наша Духом Светим, који је дат нама.” (посланица Римљанима 5, 3 – 5)


У Новом Завету читамо да нас Господ воли, да нас назива својом децом, да нас је спасао својом жртвом на крсту и да нам је тако омогућио директан приступ Њему приликом молитве и сваког разговора ког имамо са Њим.

То нас доводи до закључка да наш живот није космичка случајност и да наш живот није управљан случајношћу, стицајем срећних околности, судбином или кармом, већ је вођен директним Божијим провиђењем.

Зато свака животна невоља коју искушавамо има свој смисао и циљ. То се не дешава без разлога и ни због чега. Пре него што смо донели одлуку да будемо хришћани можда смо мислили да су тешкоће и невоље случајне последице околности. Сада схватамо да Бог има контролу над свим дешавањима и околностима, које окружују наш хришћански живот.

Апостол Павле је рекао: „хвалимо се у невољама“, где објашњава да је исправан став не само да се стисну зуби и издржи невоља, већ да се у њима ликује и да се њима хвалимо. Апостол Павле није мазохиста и није ово рекао због болесних мазохистичких порива. Напротив! Он проповеда здрав избор – када пролазимо кроз невоље не треба да постајемо огорчени. Потребно је да постајемо бољи, учећи многе нове ствари из животних невоља.

У нашим рукама је да ли ћемо начинити такав здрав избор. Када нас спопадну невоље, ми можемо изабрати да будемо бесни на Бога, можемо изабрати да Богу окренемо леђа.

А можемо и пригрлити невољу на начин да учинимо своје најбоље да из ње научимо оно што Бог жели од нас да научимо.

.

Извор: Црква Свете Тројице, Ротердам 

.

Подаци

This entry was posted on 4. октобра 2014. by in ДУХОВНА РИЗНИЦА.

Кретање

%d bloggers like this: