ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Како подићи малолетног делинквента

1442613-shutterstock-126772064

– Почните већ од малена да детету дајете све што пожели. На овај начин када одрасте, вероваће да му свет дугује постојање.

– Када негде „покупи“ безобразне речи, смејте се. Учиниће му се да је симпатичан. То ће га такође охрабрити да покупи још „слађе“ изразе, који ће вам одувати главу касније.

– Не пружајте му никада никакву духовну обуку. Сачекајте да постане пунолетан, па нека онда одлучи сам за себе.

– Избегавајте коришћење речи „погрешно“. Може развити комплекс кривице. Ово ће условити да верује касније, када буде ухапшен за крађу аутомобила, да је друштво против њега и да је он гоњен.

– Покупите све што лежи око њега – књиге, ципеле и одећу. Радите све за њега, тако да буде научен да пребацује све одговорности на друге.

– Нека чита било шта, што му може доспети у руке. Будите пажљиви да прибор за јело и чаше за пиће буду стерилисани, а нека се његов ум наслађује свакаквим ђубретом.

– Свађајте се са вашом супругом често пред вашом децом. На овај начин неће бити превише шокирани када породица касније буде разорена.

– Дајте детету колико год новца буде желео. Нека никада не размишља о томе да га треба заслужити. Зашто би се мучио, ако сте већ морали ви?

– Задовољите сваку његову жудњу за храном, пићем и удобношћу. Гледајте да му свако чуло буде задовољено. Одбијање га може одвести у штетну фрустрацију.

– Држите његову страну против комшија, учитеља и полицајаца. Сви они имају предрасуде у вези вашег детета.

✞ ✞ ✞

– Када упадне у стварну невољу, оправдавајте се говорећи: „Никад нисам могао ништа учинити са њим“.

– Припремите се за жалостан живот. Бићете склони да га имате.

.

Извор: „Православни одговор“

.

„За нас би морало да буде све мање важно у поређењу са бригом о деци и са нашом дужношћу да их васпитавамо у духу заповести и науке Господње.“

 Свети Јован Златоусти

.

Подаци

This entry was posted on 4. јануара 2015. by in ДУХОВНА РИЗНИЦА.

Кретање

%d bloggers like this: