ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Самосажаљење је идолопоклонство

„Самосажаљење иде руку под руку са угађањем себи и са самољубљем, и оно је корен сваког преступа, греха, равнодушности и безбрижности. Чули сте за израз: грех који живи у вама! То је управо самосажаљење са читавом својом пратећом свитом. Ако му икада будете попуштали, то ће увек парализовати свако добро које је стечено претходним трудом“ – Свети Теофан Затворник

Проучавајући Свете Оце, много пута смо читали колико је самосажаљење опасна и разарајућа особина по здрав духовни живот. Ипак, сада ћемо отићи корак даље и објаснити зашто је то тако.

Самосажаљење је идолатрија, поклањање идолима.

Надам се да до сада већ знате колико су Богу мрски и одвратни идоли и колико је пута записано у Библији да тога морамо да се чувамо. Ви можете бити зависни од самосажаљења, тако да сваки пут када се нешто у животу не деси на начин како сте ви замислили или желели, онда упадате у самосажаљење и мазохистички се наслађујете.

Неко ће рећи; ”Али ја се не клањам идолу, само сам тужан што ми је у животу тако тешко, што се људи понашају тако лоше према мени и што нисам успео толико тога да остварим.”

У самосажаљењу се окрећемо само ка себи и постављамо себе као идола, коме смо потпуно посвећени и све што можемо да мислимо везано је само за нас (о томе шта неко није учинио за нас, а могао је, како је живот нефер према нама, шта нам се све тешко и неповољно дешава….)

Када нешто не иде онако како сте замислили и почињете осећати да упадате у самосажаљење, што пре се тргните и реците себи; ”Нећу то да радим, нећу да упадам у самосажаљење, не могу бити пун силе и пун самосажаљења, јер чим уђе самосажаљење сва снага излази. Нећу да упропастим овај дан сажаљевајући сам себе. Бог ће се побринути за мене и, уосталом, овај живот се не врти око мене и мојих малих планова, већ око Бога, служења Њему и остваривања Његових Планова и Његовог Промисла. Ако верујем Богу, Бог ће бринути о мени. Ако је по Божијем плану да се мој живот одвија баш овако и да можда никада не остварим своје планове, нека буде тако. Ако је Богу то у реду и мени је у реду…”

Е, то је смирење.

Самосажаљење неће привући Божију пажњу на нас. Бога покреће наша нада, вера у Његов Промисао, никако самосажаљење.

.
Извор: Црква Света Тројица у Ротердаму
.

Подаци

This entry was posted on 19. децембра 2015. by in ДУХОВНА РИЗНИЦА.

Кретање

%d bloggers like this: