ВИЗИОНАРСКИ

А КАД ОКУПИ СЕ ЧОПОР МОЈ, БОЈТЕ СЕ ПСИ!

Руски Атос – Валаам

Највеће вештачко језеро Ладога на Северу Русије, изнад Петрограда а на граници са Шведском дом је архипелагу острва на којима је мноштво манастира, цркви и скитова, и који представљају својеврсну Свету Гору Руског православља – Валаам.

Валаам-вдали

Заправо, то је место где су руски духовници покушали да створе Нови Јерусалим у духовном смислу. Цар Иван Грозни је Валаам прогласио царском Лавром и од тада је манасир напредовао, бивајући једно време и један од најбогатијих манастирских поседа у Русији, обухватајући 13 манастира.

Стотине монаха је у тим хладним и далеким пределима севера Русије својом молитвом и подвижништвом одржавало ватру православља у срцима Руса. Велики образовни и духовни центар, острво Валаам и истоимени манастир уз низ манастира на околним острвцима, поред духовног значаја и садржаја, изузетан су и туристички доживљај. Лепа природа, фантастичне цркве и манастири, те светост самог места су посебан доживља за ходочасника.

Многе легенде су везане за настанак овог светог места, од доласка Светог Андреја па на даље, тек неки историјски списи помињу постојање манастира још у 11. веку. Нагли развој острва и манастира почиње од 17. века.

Погледајте слике Валаама и његових манастира.

валаам2

3468525_large

valaam3

vm360

vm4470

валаам2

ostrov_valaam_foto

image

Извор: Башта Балкана

Препорука: Насиље над Валаамом

Information

This entry was posted on 7. маја 2012. by in ДУХОВНА РИЗНИЦА.

Кретање